StoryEditor

Kam by ste investovali voľných stotisíc korún?

17.02.2003, 23:00
Pavol Ondriska, analytik Slávie Capital
-- Na vytvorenie zaujímavého portfólia to nie je dostatočná suma. Ak má človek naozaj len 100-tisíc voľných zdrojov, mal by si kúpiť, napríklad, korunový depozitný certifikát, ktorý zvyčajne nesie o niečo vyšší výnos ako termínovaný vklad.
Vladimír Zlacký, analytik VÚB
-- V súčasnosti sa mi atraktívnou možnosťou javí investícia do dlhopisových otvorených fondov. Možno očakávať v priebehu roka rast cien korunových dlhopisov v súvislosti s predpokladaným znižovaním úrokových sadzieb. Bezpečnou a potenciálne výnosnou investíciou by mohli byť aj fondy zamerané na investovanie do dlhopisov v krajinách EÚ, keďže aj tam existuje predpoklad uvoľňovania menovej politiky a s tým spojených kapitálových výnosov na dlhopisoch. V momentálne situácii by som neodporúčal investovať do akciových fondov.
Róbert Prega, analytik Tatra banky
-- Situáciu na svetových finančných trhoch stále nepovažujem za priaznivú a pomer výnos oproti riziku sa mi zdá z pohľadu investora nevýhodný. Vyriešenie napätej situácie okolo Iraku môže priniesť akciovým trhom rast, jeho dlhodobejšiu udržateľnosť však zatiaľ stále považujem za otáznu. V súčasnosti by som preto 100-tisíc korún voľného špekulatívneho kapitálu rozdelil do korunových peňažných a dlhopisových podielových fondov. Investorom, ktorí chcú investovať najmenej na tri roky a sú ochotní riskovať, môže byť dobrým impulzom na nákup akcií práve ďalší pokles akciových trhov.
Marek Gábriš, analytik ČSOB
-- Vzhľadom na tendenciu posilňovania stredoeurópskych mien by som dôveroval investícii v slovenských korunách. Výhodnejšie by pritom malo byť zhodnotenie prostriedkov prostredníctvom peňažného, resp. dlhopisového trhu. Vzhľadom na stále relatívne veľký úrokový diferenciál medzi EMÚ a Slovenskom sa dá skôr či neskôr čakať pokles úrokových sadzieb. Ako zaujímavá sa teda môže aj naďalej javiť investícia do slovenských dlhopisov, resp. dlhopisových fondov. Vzhľadom na dlhotrvajúci pokles akciových trhov sa pre rizikovejšie orientovaného investora môže javiť aj možnosť umiestniť prostriedky do týchto nástrojov ako zaujímavá. Tu však stále panuje pomerne značná neistota okolo situácie na Blízkom východe, ktorá ovplyvňuje akciové trhy na celom svete.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/kompas-investora, menuAlias = kompas-investora, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:13