StoryEditor

Ako volať do cudziny lacnejšie

04.06.2004, 00:00

Základným pravidlom lacného telefonovania do zahraničia je volanie na pevné linky, nie zahraničné mobilné telefóny. Každá minúta telefonátu na mobil je totiž v prípade spoločnosti Orange Slovensko do všetkých krajín Európskej únie o viac ako dvojnásobok drahšia ako do pevnej siete. A to bez ohľadu na to, či zákazník využíva užívateľský program alebo predplatenú Prima kartu.
Uvedené odporúčanie platí aj pre majiteľov paušálov spoločnosti EuroTel. Sadzby hovorov na mobil prostredníctvom služby InterCall 33 do Maďarska, Poľska a Rakúska sú totiž o 112 percent vyššie ako pri telefonátoch na pevné linky. Ak klient EuroTelu pri volaní napríklad do Francúzska, Grécka, Španielska či Talianska uprednostní číslo zahraničného mobilného telefónu pred pevnou sieťou, bude ho to stáť približne o 58 percent viac.
Aj z domácej pevnej linky je telefonovanie na zahraničný mobilný telefón drahšie. A to približne o 37 percent pri krajinách ako Chorvátsko a Bulharsko, o 72 percent pri Grécku, Francúzsku, Španielsku a Taliansku a o 88 percent pri Maďarsku, Českej republike, Poľsku a Rakúsku. Absolútnym rekordom je však rozdiel medzi volaním na českú pevnú a mobilnú sieť pri balíku ST Maxi. Sadzba do pevnej siete je totiž 5,81 Sk/min. oproti 19,64 Sk/min. na mobil, čo je približne o 237 percent viac.
Výhodou pri volaniach do zahraničia je sekundová tarifikácia. Klient platí len to, čo naozaj pretelefonuje. Orange ju uplatňuje pri užívateľských programoch aj predplatených Prima kartách. EuroTel účtuje po sekundách hovory cez InterCall 33 iba pri Easy kartách. Klienti Slovak Telecomu sa jej zasa dočkajú až po prvej minúte hovoru. Ceny zahraničných hovorov sú najmä v dovolenkovom období dôležité. V prípade, že človek často netelefonuje do cudziny, by však nemali byť rozhodujúcim faktorom pri výbere operátora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:22