StoryEditor

Koruna pocítila obavy z odchodu investície Kia

04.08.2004, 00:00
Mimoriadne úspešný týždeň majú za sebou fondy investujúce v cudzích menách. Peňažné si pripísali po prepočte na koruny v priemere 1,47 percenta, dolárové dlhopisové posilnili o 2,10 percenta a euro dlhopisové vzrástli o 0,75 percenta. Dôvodom relatívne vysokých výnosov bolo najmä posilnenie amerického dolára a oslabenie slovenskej koruny.

Mimoriadne úspešný týždeň majú za sebou fondy investujúce v cudzích menách. Peňažné si podľa analytika Investičnej a Dôchodkovej Vladimíra Ravingera pripísali po prepočte na koruny priemerne 1,47 percenta, dolárové dlhopisové sa posilnili o 2,10 percenta a euro dlhopisové vzrástli o 0,75 percenta. Dôvodom relatívne vysokých výnosov bolo najmä posilnenie amerického dolára a oslabenie slovenskej koruny. "V utorok sa nečakane objavil silný záujem zahraničných investorov o vyberanie ziskov, čím sa koruna dostala z úrovne 39,80 SKK/EUR až k hranici 40,20 SKK/EUR. Možnou príčinou tohto oslabenia mohol byť článok zverejnený vo Financial Times, v ktorom Kia vyjadrila znepokojenie nad postupom vykupovania pozemkov a naznačila možnosť prehodnotenia celej investície na Slovensku," vysvetľuje Roman Guderna, portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.
Doláru zasa podľa neho pomohlo zverejnenie indikátora americkej spotrebiteľskej dôvery, ktorý stúpol na dvojročné maximum 106,1 bodu, kým trh očakával úroveň okolo 102 bodov. "Americká mena sa dočasne oslabila po zverejnení výkonnosti ekonomiky USA, ktorá v druhom štvrťroku vzrástla len o tri percentá, pričom trhy očakávali 3,6 percenta. Tento pokles zapríčinil najmä pokračujúci rast ceny ropy, ktorá v uplynulom týždni zaznamenala opäť nové maximá a dostala sa cez hranicu 43 USD za barel. Napokon doláru pomohlo zverejnenie hodnoty PMI indexu z Chicaga, ktorý vzrástol z júnových 56,4 bodu na júlovú hodnotu 64,7 bodu a zverejnenie spotrebiteľskej dôvery University of Michigan, ktorá tiež vzrástla na 96,7 bodu," dodáva Guderna.
Akciovým fondom okrem posilnenia dolára a oslabenia koruny pomohol vo výkonnosti aj priaznivý vývoj na svetových trhoch. "Po dlhom období strát akcie mierne pookriali. V mesačnom porovnaní je však výrazný pokles trhov evidentný. Pozitívne výsledky z uplynulých siedmich dní je možné pripísať najmä povzbudivým štvrťročným hospodárskym výsledkom významných podnikov v USA a Európe. Vďaka nim sa sentiment investorov načas otočil a umožnil akciám niekoľkopercentné prírastky. Ani správa o nižšom raste ekonomiky USA v porovnaní s očakávaniami analytikov nemala negatívny dosah, pretože vo všeobecnosti makroekonomické čísla potvrdzujú, že sa americké hospodárstvo uberá správnym smerom," tvrdí Ravinger.
Doteraz podľa portfóliového manažéra Tatra Asset Managementu Martina Gregoru zverejnilo výsledky hospodárenia za druhý štvrťrok 2004 takmer 80 percent spoločností indexu S & P 500 a údaje naznačujú 28-percentný medziročný nárast výnosov, čo je najvyššia miera rastu v súčasnom cykle. "V najbližšom období by sme mohli zaznamenať určité spomalenie, ale aj tak by mali výnosy v nasledujúcich štvrťrokoch rásť nadpriemerným tempom. Faktormi s negatívnymi dosahmi naďalej zostávajú vysoké ceny ropy a momentálne silnejúce hrozby teroristických útokov s Spojených štátoch," komentuje Gregora.
Aj keď okolo slovenskej koruny bolo v uplynulom týždni rušno, obchodovanie na domácom dlhopisovom trhu zostalo pokojné. Ostro sledovaným bolo najmä zasadnutie Národnej banky Slovenska, ktoré však neprinieslo zmeny v menovej politike. Výnosová krivka podľa portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu Juraja Vaška zaznamenala zmiešaný vývoj, pričom najviac klesli výnosy na najkratších splatnostiach o 0,22 percenta. A najväčší rast zasa zaznamenali štvrťročné maturity, a to o 0,11 percenta.
"V komentároch rozhodnutia Bankovej rady NBS sa spomína zvažovanie ďalšieho znižovania úrokových sadzieb v prípade posilňovania koruny, čo naďalej potvrdzuje, že stabilný menový vývoj patrí k najdôležitejším aspektom monetárnej politiky centrálnej banky. Podľa analytikov by koruna mohla testovať hranice svojho maxima pravdepodobne už na jeseň, keď možno očakávať aj snahu NBS zabrániť jej posilňovaniu redukciou sadzieb o 50 bázických bodov. Takéto zníženie je už v súčasnosti plne zahrnuté vo výnosoch na trhu," pripomína Vaško.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:21