StoryEditor

Mikloš nechce dať Froncovi peniaze navyše

24.06.2004, 00:00
Ministerstvo financií zatiaľ nesúhlasí, aby regionálne školstvo dostalo tento rok zhruba 1,4 miliardy korún nad rámec schváleného rozpočtu.

Ministerstvo financií zatiaľ nesúhlasí, aby regionálne školstvo dostalo tento rok zhruba 1,4 miliardy korún nad rámec schváleného rozpočtu. O tejto požiadavke ministra školstva Martina Fronca mala včera rokovať vláda. Ministri však materiál nakoniec vypustili a rozhodli, že najprv musí prejsť Poradou ekonomických ministrov. Vláda sa ním bude zaoberať budúci týždeň. "Školstvo dostalo v tomto roku dosť finančných prostriedkov, ak však s nimi ministerstvo školstva nesprávne nakladá, nemôžu za to niesť zodpovednosť ďalšie rezorty," povedal hovorca ministerstva financií Peter Papanek.
Ministerstvo školstva však na svojej požiadavke trvá. "V prípade, ak by sa nenašli tieto zdroje, bude to znamenať ohrozenie reformy financovania regionálneho školstva, ktorú od roku 1989 nebol schopný nikto naštartovať," reagovala hovorkyňa ministra školstva Monika Murová. Predpokladá, že školstvo dodatočné peniaze nakoniec dostane.
Regionálnemu školstvu rezort financií vyčlenil na tento rok skoro 40 miliárd korún, z čoho asi tri štvrtiny idú na mzdy, zvyšok na nevyhnutné bežné a kapitálové výdavky. "V prepočte na jedného žiaka je to približne 13-percentný medziročný nárast," skonštatoval Papanek. Vychádza pritom z toho, že regionálne školstvo dostalo o vyše deväť percent viac peňazí ako vlani, pričom počet žiakov klesol o tri a pol percenta. "Nechceme šetriť na vzdelávaní, a preto je nárast peňazí v školstve vyšší ako v iných rezortoch," zdôraznil Papanek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:12