StoryEditor

Hyundai odložil rozhodnutie

19.02.2004, 23:00
Automobilka Hyundai Motor odložila rozhodnutie o umiestnení svojej novej továrne s plánovanou investíciou 1,1 miliardy eur v strednej Európe. Uvádza to zo Soulu včerajší denník Financial Times.

Automobilka Hyundai Motor odložila rozhodnutie o umiestnení svojej novej továrne s plánovanou investíciou 1,1 miliardy eur v strednej Európe. Uvádza to zo Soulu včerajší denník Financial Times. Juhokórejská automobilka pre jeho spravodajcu Andrewa Warda uviedla, že Slovensko a Poľsko ostávajú destináciami, medzi ktorými sa firma rozhoduje. Slovensko sa všeobecne považuje za favorita, ale odloženie rozhodnutia indikuje, že Juhokórejčania sa stále nerozhodli, poznamenáva denník. Pripomína, že investícia je jednou z najväčších očakávaných v tomto roku, čo vyvolalo ostrý boj medzi Slovenskom a Poľskom o prilákanie firmy Hyundai. Rozhodnutie malo byť jasné koncom mesiaca, ale v stredu sa spoločnosť rozhodla, že víťaza do polovice marca neoznámi.
Predstaviteľ Hyundai Chung Mong-koo oznámil, že šéf spoločnosti Hyundai navštívi Poľsko aj Slovensko v najbližších týždňoch, aby dal krajinám poslednú možnosť uchádzať sa o investíciu. Financial Times uvádza, že obe vlády ponúkli automobilke sériu úľav ako sú daňové, zdarma pozemky a novú infraštruktúru. Pre Poľsko je dôležité vyhrať boj o investíciu, hlavne kvôli prehratým súbojom o Toyotu a PSA Peugeot Citroën. Podľa denníka je Huyndai posledným výrobcom, ktorý sa chystá postaviť fabriku v strednej Európe, vábený nízkymi mzdami a blízkosťou veľkých trhov západnej Európy. Továreň bude jeho prvou v Európe, ktorú chystá so zámerom dosiahnuť väčší podiel na kontinentálnom automobilovom trhu. Hyundai, vlastnený z 10 percent nemeckým Daimler Chryslerom, je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich svetových výrobcov áut, ale doteraz sa orientoval na USA a v Čínu, kde v posledných dvoch rokoch otváral nové investície, aby zvýšil export.
Zástupca poľského ministerstva hospodárstva už v stredu ohlásil, že hlavný predstaviteľ dozornej rady automobilky Hyundai zavíta koncom februára do Poľska na nové kolo rokovaní. Slovenské ministerstvo hospodárstva ani agentúra SARIO zatiaľ takúto návštevu na Slovensku nepotvrdili. "Kórejskí partneri naznačili určitý časový posun definitívneho rozhodnutia. Súťaž pokračuje. Ak budeme mať oficiálne výsledky, budeme médiá informovať," reagoval na tieto správy hovorca ministra hospodárstva Alexander Škurla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:07