StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

11.12.2003, 23:00
Financial Times
Priebeh summitu Európskej únie bude závisieť od výsledku piatkovej rannej mimoriadnej schôdzky britského premiéra Tonyho Blaira, francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca a nemeckého kancelára Gerharda Schrödera.
Tradičné "predzápasové sústredenie" Francúzska a Nemecka sa tentoraz zmení na stretnutie veľkej trojky. Paríž a Berlín tým uznávajú, že v rozšírenej Európe potrebujú viac spolupracovať práve s Londýnom. Hlavná deliaca čiara v rámci únie sa teraz, pri rokovaniach o budúcej ústave, objavuje medzi väčšími a menšími krajinami. Je ťažké predpovedať, ako dlho spolupráca medzi tromi najväčšími štátmi únie potrvá, ale Paríž a Berlín potrebujú Londýn, aby upokojoval americké nervy rozjatrené kvôli spoločnej európskej obrane. A partnerstvo s Britániou je pre krajiny užitočný spôsob, ako upokojiť obavy ďalších členských štátov z francúzsko-nemeckej dominancie v EÚ.
(Taktika veľkej trojky, 11. 12.)

Právo
Rokovania o európskej ústavnej zmluve sa nezadržateľne blížia do finále. Po dvoch rokoch príprav by sa cez víkend mala skončiť jedna významná etapa dejín európskej integrácie. Česká vláda si bola od začiatku vedomá špecifického významu ústavnej zmluvy, ktorý spočíval najmä v symbolickej rovine. Dať Európe "základnú zmluvu" a zároveň zjednodušiť fungovanie rozšírenej únie - to boli zamýšľané ciele. Tie čiastočne spĺňa už návrh konventu. Je však pravda, že sú tu oblasti, kde s návrhom nesúhlasíme. Pri rokovaní sa snažíme o zvýšenie podielu menších krajín na rozhodovaní v Európskej rade, o rovnoprávne zastúpenie všetkých štátov v Európskej komisii a tiež o nutnosť súhlasu národných parlamentov pred akoukoľvek zmenou ústavnej zmluvy v budúcnosti. Výhrady máme aj proti súčasnému zneniu preambuly, ktoré jednostranne vyzdvihuje hodnoty francúzskeho revolučného jakobínskeho myslenia. Tieto hlavné priority sme odhodlaní pevne presadzovať na víkendovom záverečnom rokovaní Európskej rady.
(O čom sa bude cez víkend rokovať, Cyril Svoboda - minister zahraničia, 11. 12.)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:58