StoryEditor

Koalícia o verejnej službe a elektrárňach

16.12.2002, 23:00
Príčinami a dôsledkami hlasovania kresťanských demokratov o prezidentom vrátenej novele zákona o verejnej službe sa bude na svojom dnešnom zasadnutí zaoberať koaličná rada. KDH tvrdí, že zdržanie sa hlasovania ôsmich poslancov bolo spôsobené prílišnou centralizáciou procesu privatizácie Slovenských elektrární (SE) v prospech ANO.
"Naši partneri nás nebrali dosť vážne, preto sme využili možnosť takto na to upozorniť," dopĺňa poslanec KDH Július Brocka. Minister hospodárstva Robert Nemcsics (ANO) cez víkend vyhlásil, že ak Koaličná rada potvrdí, že sa cez politické nominácie do predstavenstva elektrární snažil ovládnuť ich privatizáciu, je pripravený podať demisiu. ANO bude zároveň od KDH žiadať, aby sa z ich strany neopakovali kroky, ktoré ohrozujú programové vyhlásenie vlády. KDH malo výhrady, že vo vedení SE nie je ich zástupca. Na základe rozhodnutia predsedníctva dnes predloží návrhy, aby všetky vládne strany mali zastúpenie v riadiacich a kontrolných orgánoch elektrární a aby žiadna z koaličných strán nemala v týchto orgánoch väčšinu. Podobne majú mať koaličné strany zastúpenie v predstavenstvách a dozorných radách štátnych podnikov. ANO, ako aj ďalší koaliční partneri, dosiaľ systém politických nominácií do orgánov štátnych podnikov odmietali.

Spor sa týka celej koalície

HN sa o situácii v koalícii zhovárali s predsedom SMK Bélom Bugárom.

Vnímate aktuálny spor KDH a ANO ako výhradný spor dvoch koaličných partnerov?

- Aj keď na prvý pohľad ide o spor dvoch partnerov, nevnímam ho tak. Každý spor, ktorý zaťažuje vládne strany, je sporom celej koalície, najmä vtedy, keď ide o nedodržanú dohodu o prezidentom vráteného zákona. Problém musí riešiť celá koalícia.

S čím ide SMK na rokovanie koaličnej rady?

- Chceme byť nápomocní pri riešení sporu a odstraňovaní následkov neschváleného zákona. Neviem si predstaviť, že by sme len tak mávli rukou nad tým, že máme dieru v rozpočte 3,6 mld. korún.

Neschválenie novely je len jednou rovinou problému, druhou je kontrola privatizácie Slovenských elektrární

- Zo strany KDH to bolo nešťastne pomenované. Dozorná rada v privatizácii nebude skoro nič robiť, nemá na ňu vplyv. Na to bude vytvorená privatizačná komisia. Rozhodovanie bude v rukách vlády, ktorá rozhodne na základe odporúčania komisie.

Požiadavku KDH v tejto súvislosti teda považujete za neopodstatnenú...

- V súvislosti s privatizáciou áno. Som však za dohodu a hľadanie kompromisu. Ak KDH má odborníkov, nech ich navrhne. Neviem si však predstaviť, že výsledkom nedohody by bolo "odstrelenie" zákona, ktorý má ťažké dopady na rozpočet.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:52