StoryEditor

Finančný trh v Afganistane funguje len na ulici

06.02.2002, 23:00

V podzemných priestoroch afganskej centrálnej banky sa týčia hory bankoviek. V krajine, kde okrem pár budov už nestojí vôbec nič, by tento fakt mohol tešiť, guvernéra centrálnej banky Abdula Fitrata to však neteší. Pre neho je to skôr frustrujúci pohľad. Ak sa tieto bankovky v afgani skonvertujú na doláre, je jasné, že nemajú vyššiu hodnotu ako papier, na ktorom sú vytlačené. "Približne 3,5 mld. afgani predstavuje asi 116 500 USD, to je skutočne deprimujúce," povedal Fitrat, niekdajší guvernér, ktorý sa len nedávno vrátil z banky v USA, aby pomohol bankrotujúcej vlasti postaviť sa na nohy. Po páde vlády Talibanu je celý finančný systém v Afganistane v katastrofálnom stave.
V opätovne otvorenej učtárni banky sa zamestnanci snažia zaznamenať transakcie za ostatných päť rokov a zistiť, kam sa podeli peniaze za toto obdobie. Tá totiž dnes dlhuje niekoľko miliónov dolárov a ďalšie milióny jednoducho zmizli. Taliban neviedol žiadne záznamy o transakciách, vyhodil všetky ženy a mnoho ďalších bývalých Fitratových zamestnancov zmizlo bez stopy. Banka dnes nemá žiadne údaje ani výročné správy za posledných päť rokov. Finančný systém tak bude potrebné budovať úplne od začiatku.
Pozitívom je, že centrálna banka už začína prijímať nové vklady. Afganci síce veľké úspory nemajú, ale ich dôvera v bankový sektor rapídne rastie. Horšie je, že štát nemá prakticky žiadne príjmy. Väčšina obchodných transakcií v Afganistane sa realizuje v hotovosti na ulici, a tá sa nezdaňuje. Za posledný rok svojej vlády Taliban vybral na daniach iba 12 mil. USD. Jediným miestom, kde je možné vidieť živý obchod, je peňažný trh na jednom z nádvorí v Kábule. Obchody sú tu rýchle a agresívne práve tak, ako inde na svete. Zatiaľ čo štát je v zúboženom stave, súkromní obchodníci dobre zarábajú. Zistiac si najnovší kurz zahraničných mien cez posledný model satelitného telefónu je obchodník pripravený predať či kúpiť ktorúkoľvek menu.
Úrady majú ešte aj ďalší problém -- tri druhy bankoviek v obehu. Jeden druh afgani legálny, druhý falošný a tretí vydaný afganským poľným veliteľom Dostumom. Díleri pripúšťajú, že mnohí obchodníci si nakúpili stroje a tlačia falošné bankovky. Zastaviť tento trend bude pre novú vládu veľmi ťažké. Do mesiaca by mala predložiť návrh na nový rozpočet a byť pripravená na prísun pomoci zo zahraničia. Ak však nedokáže kontrolovať vlastné peniaze, bude to mať s presadením autority ťažké aj v ďalších oblastiach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:54