StoryEditor

Kritizujú telekomunikačnú novelu

20.05.2003, 00:00

Slovenské telekomunikácie podrobili kritike novelu telekomunikačného zákona, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Podľa stanoviska ST návrh vyberá z regulačného rámca Európskej únie iba určitý okruh povinností pre jedného operátora. Na rozdiel od súčasného zákona totiž novela ukladá spomedzi poskytovateľov verejnej telefónnej služby povinnosť zabezpečiť voľbu operátora iba telekomunikáciám. Ako pre HN povedal Erik Cziria z odboru externej komunikácie ST, novelu považujú za diskriminačnú napríklad pre klientov mobilných operátorov.
Podľa riaditeľa sekcie pôšt a telekomunikácií ministerstva dopravy Viliama Podhorského nie je argumentácia o diskriminácii klientov mobilných operátorov opodstatnená, keďže na slovenskom trhu v súčasnosti pôsobia iba dvaja, a nič nenasvedčuje tomu, že by k nim pribudli ďalší. Voľba klienta je teda podľa neho jednoznačná. Naopak, novela, ktorú neodporučila schváliť vláda ani Legislatívna rada vlády, podľa ministerstva úplne nedoriešila otázku zabezpečenie voľného výberu pevného operátora.
Ďalším z bodov novely z dielne poslancov SDKÚ, KSS, Smer a HZDS, ktorý telekomunikáciám nevyhovuje, je norma o poskytovaní miestnych vedení (ULL) ostatným telekomunikačným operátorom. Vypracovanie referenčnej ponuky na ULL a jeho implementáciu je podľa ST v danom termíne tridsiatich dní odo dňa vyhlásenia technicky nesplniteľné. "V okolitých európskych krajinách bola minimálna lehota na prípravu takejto referenčnej ponuky v priemere 10 až 14 mesiacov," dodal Cziria. "S touto pripomienkou telekomunikácií ministerstvo v zásade súhlasí," povedal Podhorský. Minimálny čas na prípravu referenčnej ponuky je však podľa neho nižší, a to tri mesiace.
Rovnako sa ministerstvo stotožnilo s ST aj v ďalšej z ich výhrad: Výška navrhovaných pokút do 50 miliónov korún je podľa telekomunikácií nesystémová. "Pokuta má byť proporcionálna a primeraná spôsobenej škode, nie tomu, kto škodu spôsobil," uvádza ďalej stanovisko spoločnosti s tým, že tento postih sa týka iba ST. Podľa V. Podhorského je prijateľný aj stav podľa súčasného telekomunikačného zákona, keď sa pokuty pohybujú v rozmedzí 3 až 5 miliónov korún.
Ako uzavrel šéf sekcie pôšt a telekomunikácií, je pravdepodobné, že návrh novely ešte prejde viacerými zmenami, aj keď má v tomto prípade stanovisko vlády a Legislatívnej rady iba odporúčací charakter. Prijatie tejto novely považuje rezort dopravy za podstatné aj na krátky čas, keď sa očakáva vstúpenie zákona o elektronických komunikáciách do platnosti. Do 1. januára budúceho roka teda ministerstvo napriek tomu považuje za podstatné, napríklad, posilnenie právomocí regulátora, ktorým je Telekomunikačný úrad SR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:52