StoryEditor

Vo Fahrenheit 9/11 nájdete zábavu, nie pravdu

10.09.2004, 00:00
Nemáte radi Ameriku? Myslíte si, že je pôvodcom všetkého zla súčasného sveta? Ba čo viac, myslíte si, že reinkarnovaným zlom nie je Saddám, ale, samozrejme, súčasný americký prezident George W. Bush? Potrebujete svoje názory potvrdiť? Potom si snímku Fahrenheit 9/11 nenechajte ujsť.

Režisér Michael Moore odvodil názov filmu od románu Fahrenheit 451 Raya Bradburyho. Autor science-fiction v nej rozpráva príbeh utopistickej totalitnej spoločnosti, v ktorej je čítanie a slobodné myslenie zločinom. A knihy horia práve pri 451 stupňoch Fahrenheita. Podľa Moora je to v americkej spoločnosti pri Fahrenheite 9/11. A s touto analógiou mu to paradoxne vyšlo. Nenarážam však na 11. september, ale na to, že takmer každá minúta filmu, ktorý predstiera, že je zbierkou faktov, je plná poloprávd, nedopovedaných a jednostranných tvrdení. Práve vo filme Fahrenheit 9/11 zhorí pravda do tla, keď sa stáva obeťou fantázie Zlatou Palmou ovenčeného Moora. Aj takto by sa dalo zhrnúť faktografické posolstvo snímky, ktorá začne slovenské kiná dobýjať už zajtra. Na druhej strane je milým dielkom s briskným humorom, výstižnou hudbou, plným zábavných skečov zosmiešňujúcich prezidenta Busha. Film je skrátka dobrou, aj keď trochu dlhou (120-minútovou) groteskou.
Keďže sa však netvári ako fikcia a jeho základy v reálnej realite zdôrazňuje aj Moore, dá sa povedať, že najlepšie ho bude vystihovať slovo propaganda. Režisér, ktorý je sprievodcom filmu, komentátorom a občas aj jeho priamou súčasťou, začína tvrdením, že všetko sa začalo "lžou," keď hovorí o výsledkoch volieb z roku 2000. Začína tým, že americké televízie najprv za víťaza volieb na Floride vyhlásili Gora. Potom však prišiel Fox News Channel (na pokyn nikoho iného, než Bushovho bratranca) s informáciou, že Floridu vyhral Bush, a tým sa stal prezidentom. Ten, kto však cez volebnú noc 2000 sledoval americké stanice, vie, že najprv vyhlásili Gora za víťaza, potom televízie túto informáciu stiahli a až o niekoľko hodín označili za víťaza Busha. Nebol to pritom vôbec Fox News, ktorý bol prvý. Všetky tieto prognózy vypustila agentúra Voter News Service, ktorú vlastnili AP, CBS, NBC, ABC, CNN a Fox. Všetky televízie teda vychádzali z tých istých údajov. Pravicové sprisahanie nepotvrdilo ani prepočítavanie hlasov, ktoré organizovali aj nezávislé médiá: vždy v nich vyhral republikánsky kandidát. Moore teda napokon film predsa začal "lžou," no svojou vlastnou.
Pokračuje emotívnymi zábermi 11. septembra, ktorý sa mal stať pilierom ďalšej Bushovej kariéry. Zábavný je moment, keď ukazuje Busha po oznámení, že dve lietadlá narazili do veží Svetového obchodného centra. Jeho neprítomný a zmätený pohľad trvá podľa Moorových slov celých sedem minút. Zapadá výborne do jeho mozaiky. Podobne by zapadla aj reakcia, keby Bush vyskočil zo stoličky a okamžite vystúpil s krátkym prejavom. Vtedy by to možno režisér označil za prejav hystérie nezrelého politika.
Pokračuje výpočtom prepojení Bushovej rodiny s Carlyle Group, ktorú vlastnia bin Ládinovci. Opomína však, že rodina sa od svojho teroristického príbuzného dištancovala a ľudia z Carlyle sponzorujú aj kampaň demokratického kandidáta Johna Kerryho. Film, ktorý bol síce vo výrobe už dva roky, sa však paradoxne opiera o najnovší vývoj na politickej scéne. Prominentný priestor dáva tvrdeniam bývalého protiteroristického poradcu Richarda Clarka či komisii vyšetrujúcej 11. september, ktorá zdobila titulky ešte na jar. Na záver robí regrutačného agenta medzi kongresmanmi. Žiada ich, aby zapísali svoje deti do armády a ony išli do Iraku. Príliš úspešný, samozrejme, nebol. Išlo o čisto propagandistický ťah, keďže oni to ani urobiť nemohli. Ide o slobodnú vôľu ich potomkov.
Moore vo svojom najnovšom filme jednoducho zo všetkého zlého v súčasnej Amerike, ba vo svete, obviňuje jedného muža a jeho rodinu. Chýba analýza faktov, viac pohľadov, no predovšetkým často aj kontext. Za kultový dokument Bowling for Columbine si Oscara nepochybne zaslúžil, v naľavo "šmrncnutom" Hollywoode mu to možno vyjde opäť. Už sa však o kategóriu najlepší dokument nezaujíma, teraz si brúsi zuby hneď na najvyššiu trofej: najlepší film.
Tak či onak, po všetkých kontroverziách ide o skutočný trhák, ktorého výroba stála šesť miliónov dolárov, no len v USA už zarobil 117 miliónov. Uvidíte dobre spracovaný zábavný film. No ak v ňom budete hľadať pravdu, zrejme sa ocitnete v zlej kinosále. Viac jej bude v Spidermanovi, ktorý premietajú opodiaľ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:30