StoryEditor

ČSSD zabáva, ODS straší

08.10.2004, 00:00
Blížiace sa krajské a doplňovacie senátne voľby odštartovali v Českej republike zúrivú predvolebnú kampaň. Ich výsledok ukáže, či sa vládnym sociálnym demokratom podaril ťah s výmenou šéfa v polčase volebného obdobia.

Grossova úprimnosť a normalizačné hviezdy
Po svojom nástupe do funkcie sa nový premiér a designovaný predseda ČSSD Stanislav Gross rozhodol, že svoju i vládnu budúcnosť staví na razantný pozitívny "pí-ár". V septembri sa v uliciach objavili billboardy s usmievavým "Standom" a so sloganom: "Som sociálny demokrat. Myslím to úprimne." Hoci komentátori márne hádali zmysel tejto kampane a záhadou pre nich zostáva, čo premiér myslí úprimne (či to, že je sociálny demokrat, alebo niečo iné), zdá sa, že u Čechov zabrala. Podľa septembrových prieskumov sa ČSSD dostala na druhé miesto s vyše 16 percentami a po dlhých mesiacoch predbehla komunistov. Najviac preferencií, vyše 30 percent, získala opozičná ODS.
Tromfom v predvolebnej kampani sociálnych demokratov má byť séria "hviezdnych koncertov", na ktorých vystúpia celebrity českého šoubiznisu. O kvalitu sa postará známa firma František Janeček, ktorý je rodinným priateľom Grossovcov. Výber interpretov nie je náhodný, premiér sa v médiách priznal, že má rád hudbu 80. rokov, najmä Michala Davida, Petra Kotvalda a Stanislava Hložka, ktorých si púšťa doma.
Do predvolebnej kampane sa zapája aj Grossova manželka Šárka, ktorá okrem návštev spoločenských večierkov a koncertov stíha krstiť aj nové cédečka. "Manželka premiéra sa na akciách správa nenápadne, usmieva sa a jej témou sú deti. Buď je na akcii s deťmi, o ktoré sa tam stará, alebo sa za nimi ponáhľa," všimol si denník Lidové noviny.
V kampani bude 15 štvorhodinových koncertov, vystúpenia spevákov budú poprekladané príhovormi politikov ČSSD. Prvý sa odohral v stredu v Liberci. "Speváci Pavel Vítek či Karel Černoch ako predjedlo, premiér Stanislav Gross ako hlavný chod a Helena Vondráčková ako zákusok," okomentoval ho denník MF Dnes. Napriek tomu, že išlo o predvolebnú agitku, vstupné nebolo zadarmo, ale stálo 100 korún. "Chceme ľuďom tými koncertmi zdvihnúť náladu. A odkázať im, že netreba mať strach z budúcnosti," povedal po akcii Gross. Jeho ďalšie slová však možno chápať aj ako nie príliš veselý náčrt ďalších dvoch rokov pod jeho vládou: "Chceli sme ľuďom ponúknuť zábavu, ale nie úplne zadarmo, aby si to vážili." Jednoducho sa musia Česi pripraviť, že za Grossovu zábavu zaplatia.

Pozor na červenú!
Inú taktiku, ako zapôsobiť na voličov, si vybrali opoziční občianski demokrati. Vlastne neprišli s ničím novým, použili rovnakú šablónu ako v predchádzajúcich voľbách - voličov strašia ľavicovým diktátom.
Najsilnejšiu zbraň vytasili minulý týždeň, keď šéf ODS Mirek Topolánek použil výraz "grosstapo". Má ísť o tú časť českej polície a justície, ktorú zneužíva vládna moc v politickom. Tvrdé vyjadrenia zazneli po tom, ako česká polícia zatkla dvoch ľudí blízkych ODS za to, že sa mali pokúsiť podplatiť vládneho poslanca, aby nehlasoval za vyslovenie dôvery Grossovmu kabinetu. Občianski demokrati tiež varovali pred tým, že ČSSD sa v krajoch spojí s komunistami a nastolí vládu "červených hajtmanov", ktorá môže odštartovať vlnu znárodňovania, napísal publicista Jiří Pehe na stránkach internetového denníka Neviditelný pes.
České noviny si všimli, že ODS v každej doterajšej kampani rada používala tvrdé slova a strašila návratom "červených". V roku 1998 napríklad vyhlásila "mobilizáciu" pravicových voličov. Text, pod ktorý sa podpísal Václav Klaus, burcoval "všetkých, ktorí chcú žiť slobodne, všetkých zodpovedných mužov a ženy", pripomenuli Lidové noviny.
"Občiansko-demokratická strana v posledných rokoch pravidelne prehráva voľby (alebo vyhráva menej ako naznačujú voličské preferencie iba niekoľko týždňov pred voľbami), pretože vystraší voličov hystériou a sloganmi, ktoré umierneným pravicovým voličom pripadajú podozrivé," skomentoval predvolebnú politiku ODS Pehe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 00:56