StoryEditor

Pád Tikrítu je podľa USA bodom zlomu vo vojne

15.04.2003, 01:30
Autor:
Milan IvanMilan Ivan
Obsadenie Tikrítu, rodného mesta Saddáma Husajna, priviedlo Spojenými štátmi vedenú vojenskú kampaň v Iraku do "bodu zvratu". Podľa amerického Ústredného velenia je však priskoro hovoriť o tom, že vojna sa skončila.
  • Vojna v Iraku poškodí susedné štáty
  • Saddámov dinár padol spolu s režimom
  • Obsadenie Tikrítu, rodného mesta Saddáma Husajna, priviedlo Spojenými štátmi vedenú vojenskú kampaň v Iraku do "bodu zvratu". Podľa amerického Ústredného velenia je však priskoro hovoriť o tom, že vojna sa skončila.
    Brigádny generál Vincent Brooks na brífingu v katarskom ústredí uviedol, že stále existuje možnosť vypuknutia bojov, no tie budú menšieho rozsahu, viac lokalizované a nepôjde o "organizované úsilie" irackého režimu. Podľa Brooksa majú spojenci mnoho cieľov a všetky z nich musia dosiahnuť pred tým, než budú môcť povedať "misia bola splnená, víťazstvo je úplné a môžeme pristúpiť k ďalším úlohám, ktoré máme". Ako dodal, v Iraku sú stále miesta, kde spojenci neukončili vojenskú činnosť, a viaceré, na ktorých ešte neboli.
    Príslušníci americkej námornej pechoty vstúpili do Tikrítu pri ofenzíve dnes na úsvite a prevzali kontrolu nad centrom mesta, poslednej bašty stúpencov Husajna.
    Americká armáda včera potvrdila nedeľňajšie správy o tom, že v spojeneckej väzbe sa nachádza nevlastný brat Saddáma Husajna Watban Ibrahím Hasan at-Tikríti.
    Britský premiér Tony Blair včera vyhlásil, že ozbrojené sily Saddáma Husajna sa na celom Iraku zrútili a proti americkým a britským jednotkám bojujú len cudzinci. Dodal, že americkí vojaci majú pod kontrolou väčšinu Bagdadu, zatiaľ však nie celú metropolu. Juh Iraku je prevažne pod britskou kontrolou. Britský premiér zdôraznil, že konflikt v Iraku sa ešte neskončil -- napriek pádu mesta Tikrít, považovaného za poslednú baštu jednotiek verných Saddámovi Husajnovi. "Ešte nás čakajú ťažké chvíle," vyhlásil. Zároveň vyjadril presvedčenie, že voľby v Iraku by sa mohli uskutočniť do roka od nastolenia dočasnej správy. Vo vystúpení pred britským parlamentom Blair vyhlásil, že vytváranie plne reprezentatívnej irackej vlády by sa malo uskutočniť v troch etapách.
    Sýria je teroristický štát
    USA zvážia možnosť diplomatických a ekonomických opatrení proti Sýrii, ktorú podozrievajú, že vlastní chemické zbrane. Povedal to včera šéf americkej diplomacie Colin Powell. "Samozrejme, zvážime možné opatrenia diplomatického, ekonomického či iného druhu," uviedol Powell vo Washingtone po stretnutí s kuvajtským ministrom zahraničných vecí, šejkom Sabáhom al-Ahmadom as-Sabáhom. "(Damask) by mal prehodnotiť svoje kroky a správanie nielen čo sa týka toho, komu poskytne útočisko, a zbraní hromadného ničenia, ale najmä podpory terorizmu." Blair včera vyhlásil, že sýrsky prezident Bašar al-Asad ho cez víkend telefonicky uistil, že zablokuje vstup cez sýrske hranice každej osobe prichádzajúcej z Iraku. Podľa hovorcu Bieleho domu Ariho Fleischera Sýria je "teroristický štát", ktorý prichyľuje teroristov. Fleischer pripomenul, že Damask je na americkom zozname sponzorov terorizmu.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    18. apríl 2024 23:33