StoryEditor

Antikoncepcia po pôrode

04.04.2003, 00:00
S narodením dieťaťa sa život ženy dramaticky mení -- a to isté sa týka aj možností a úvah o antikoncepcii. Nová matka chce takú antikoncepciu, ktorá je jednoduchá, spoľahlivá a poskytuje jej pokojnú myseľ, čo jej zároveň uľahčuje prispôsobenie sa hektickej zmene života súvisiacej s novonarodeným dieťatkom. Najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim výber antikoncepcie je bezpečnosť pre dieťa, ako aj pre tvorbu mlieka.
Kedy začať po pôrode s antikoncepciou?
Neexistuje žiadny medicínsky dôvod, ktorý by mal ženu obmedzovať v sexuálnom živote po narodení dieťaťa. Krátko po pôrode sa však ešte neznormalizovala hormonálna rovnováha, preto, napríklad, sliznica pošvy môže byť suchá a bolestivá. A práve tieto pocity môžu fyzikálne brániť pohlavnému styku. Odporúča sa preto počkať s pohlavným stykom až do ukončenia šestonedelia (6 týždňov po danom pôrode). Vzhľadom na fyzické a psychické vyčerpanie je často pre ženu ťažké skombinovať jej novú úlohu matky s úlohou sexuálnej partnerky. Takisto často ženám znepríjemňuje sexuálny život strach pred možným skorým alebo nežiaducim otehotnením. Vtedy okrem psychickej podpory partnera a jeho pomoci potrebuje aj antikoncepčnú metódu, ktorá je spoľahlivá a bezproblémová.
Čas prvého menštruačného krvácania po pôrode sa dosť značne líši. U niektorých žien sa môže objaviť prvá ovulácia už po 21 dňoch od pôrodu a k prvému krvácaniu by mohlo dôjsť už 5 týždňov po pôrode. So začatím antikoncepcie sa neodporúča čakať až na obnovenie menštruácie, lebo k ovulácii (uvoľneniu vajíčka) dochádza dva týždne pred prvou menštruáciou.
Počas laktácie (dojčenia) dochádza u mnohých, nie však u všetkých žien, k utlmeniu plodnosti. Návrat plodnosti závisí od individuálnej úpravy hormonálnych hladín a od intenzity laktácie. U plne dojčiacich žien sa nemusí menštruácia objaviť až do odstavenia, ale niekedy môže vďaka individuálnym variáciám začať menštruácia 2 -- 3 mesiace po pôrode. I napriek tomu, že nie je prítomná menštruácia, môže dôjsť k otehotneniu.
Žena by preto mala počas laktácie používať dodatočnú účinnú antikoncepčnú metódu, keďže dojčenie neposkytuje úplnú ochranu pred nechceným tehotenstvom.
Treba si pamätať, že laktácia nie je efektívnou antikoncepčnou metódou!
Aj v prípade, že pár túži po ďalšom dieťati čo možno najskôr, medicínske a psychologické údaje dokázali, že duševné i fyzické zotavenie po tehotnosti si vyžaduje určitý čas. Krátke intervaly medzi tehotnosťami, ktoré sú menšie ako 18 mesiacov, sú spojené s vyšším výskytom predčasných pôrodov a nízkou pôrodnou hmotnosťou. Príliš skoré získanie súrodenca by tiež mohlo zapríčiniť istý psychologický stres pre prvorodené dieťa. Mnohí autori odporúčajú rozdiel medzi prvým a druhým dieťaťom približne 3 roky. Preto je veľmi dôležité zabezpečiť dojčiace matky takými antikoncepčnými metódami, ktoré neovplyvňujú laktáciu alebo rast či zdravie dojčaťa a sú spoľahlivé aj v takom špecifickom období, akým je obdobie po pôrode. Diskusie s lekárom pomáhajú ženám vybrať si najlepšiu antikoncepčnú metódu, ktorá by zodpovedala ich potrebám a nárokom.
Aká antikoncepcia sa môže používať počas laktácie?
Antikoncepčná metóda pre dojčiacu matku by mala byť spoľahlivá, jednoduchá na používanie, a mala by mať čo možno najmenej vedľajších účinkov. Okrem toho by mala spĺňať dve zvláštne požiadavky: antikoncepčná metóda by nemala mať nepriaznivé pôsobenie na produkciu mlieka a nesmie poškodzovať rast a vývoj dieťaťa.
Počas laktácie sa uprednostňujú nehormonálne metódy, nakoľko tieto neovplyvňujú mlieko. Z hormonálnych antikoncepčných metód sa počas laktácie (začína sa s nimi 6 týždňov po pôrode) odporúčajú tie, ktoré obsahujú iba hormón gestagén.
Antikoncepčné prípravky obsahujúce estrogény (kombinované perorálne antikoncepčné prípravky) sa dojčiacim ženám neodporúčajú.
Vnútromaternicový systém (IUS)
IUS predstavuje účinnú, dlhodobú a reverzibilnú antikoncepčnú metódu. Zavedie sa do dutiny maternice, kde pomaly uvoľňuje do jej výstelky malé množstvo hormónu -- gestagénu (ten možno užívať počas dojčenia aj vo forme tabliet). Vnútromaternicový systém účinkuje ako antikoncepcia až 5 rokov, pričom pôsobí najmä lokálne. Hladina gestagénu v krvi pri IUS je najnižšia spomedzi všetkých dostupných hormonálnych antikoncepčných prípravkov. IUS prakticky neovplyvňuje u žien normálnu hormonálnu rovnováhu.
IUS sa dá kedykoľvek ľahko odstrániť, pričom plodnosť sa okamžite obnoví. IUS sa môže zaviesť už 6 týždňov po pôrode a môžu ho používať aj dojčiace matky. Neovplyvňuje tvorbu mlieka.
IUS vplýva na menštruačný cyklus. U niektorých žien sa môže na začiatku objaviť špinenie a predĺženie krvácania, avšak po 3 -- 6 mesiacoch sa krvácanie zoslabí, skráti a stane sa menej bolestivé. U niektorých žien môže menštruačné krvácanie úplne vymiznúť, čo nemá na organizmus negatívny vplyv, naopak, bude mať za následok zvýšenie telesných rezerv železa. Každá žena vie, čo by pre ňu znamenala prípadná absencia každomesačných nepríjemných dní alebo aspoň ich zbezbolestnenie či skrátenie a zoslabenie. Mnoho mladých matiek tento účinok veľmi víta z hľadiska kvality života, ale aj z ekonomických dôvodov.
IUS
-- zahusťuje hlien v krčku (vstup do maternice), takže spermie sa nemôžu dostať cez cervix a oplodniť vajíčko
-- zachováva výstelku maternice tenkou
-- mení prostredie v maternici tak, že zabraňuje pohybu spermií
-- u niektorých žien a v niektorých mesiacoch zabraňuje ovulácii (uvoľneniu vajíčka)
IUS predchádza oplodneniu, splynutiu spermie a vajíčka; nie je to abortívna metóda antikoncepcie (nevyvoláva potrat).
Ako sa IUS zavádza?
Príprava na zavedenie IUS môže trvať asi 5 minút, avšak samotné zavedenie systému netrvá dlhšie ako jednu minútu. Gynekológ zavedie IUS do dutiny maternice cez pošvu pomocou špeciálne zostrojeného zavádzača. Väčšina žien pociťuje zavádzanie len ako bolesti pri menštruácii. Ak sa žena obáva možnej bolesti počas zavádzania, je vhodné sa poradiť s lekárom o možnosti podania analgetika alebo lokálneho anestetika, ale takmer v 100 percentách to nebýva potrebné. Na tomto systéme nie je zanedbateľné ani iba niekoľkosekundové a absolútne nebolestivé vyberanie telieska.
Porovnanie antikoncepčných metód po pôrode
Účinnosť
Reverzibilita
Redukcia krvácania a bolesti
Jednoduchosť používania, bez potreby každodennej pozornosti
Schválené počas dojčenia
Dlhodobo- pôsobiace
Vnútromaternicový systém IUS
++
++
++
++
++
++
Minitabletka
+
++
-
-
++
-
Kombinované tabletky
++
++
+
-
-
-
Medené teliesko
+
++
--
++
++
++
Kondómy a membrány
+
++
-
-
++
--
Sterilizácia
++
-
-
++
++
++
Potreba antikoncepčnej metódy počas dojčenia by sa mala zvažovať na základe želaní príslušnej dvojice. Odporúča sa používať efektívnu antikoncepciu, lebo samotné dojčenie nezaručuje úplnú ochranu ženy pred otehotnením. Treba zdôrazniť aj možné psychické a gynekologické následky prípadného umelého prerušenia tehotnosti, o ktorých by vedela určite rozprávať takmer každá žena, ktorá má za sebou takúto nepríjemnú skúsenosť.
V posledných rokoch bolo v oblasti antikoncepcie zaznamenaných veľa pokrokov vrátane nových foriem vnútromaternicovej antikoncepcie. Vnútromaternicová antikoncepcia sa ľahko používa, poskytuje dlhodobú ochranu pred otehotnením a nevyžaduje si každodennú alebo každomesačnú pozornosť. Tieto vlastnosti vnútromaternicovej antikoncepcie alebo vnútromaternicového systému (hormonálne teliesko) považujú za ideálne mnohé ženy bezprostredne po pôrode na celom svete.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:47