StoryEditor

Rusko žiada od Kojdu vysvetlenie

10.03.2004, 23:00

Minister hospodárstva Pavol Rusko očakáva, že prezident Fondu národného majetku SR Jozef Kojda vysvetlí členom vlády, prečo ignoroval vládne uznesenie z konca januára, podľa ktorého sa oba balíky akcií Paroplynového cyklu (v držbe fondu aj Slovenských elektrární) mali predávať naraz. Kojda má podať vysvetlenie na budúci týždeň. "Dovtedy Slovenské elektrárne nepredajú svoj balík," informoval včera po rokovaní vlády Rusko.
Podľa hovorkyne fondu Tatjany Lesajovej Kojda na rokovaní nebol, keďže nemal na vláde žiaden písomný materiál a ani ho nikto o účasť nežiadal.
"Po tom, ako vláda prijala uvedené uznesenie, listami sme účastníkov tendra informovali, že na predaj sú všetky akcie. Záujemcovia na to reagovali novou ponukou, ale neponúkli vyššiu cenu za akciu, a to aj napriek tomu, že pre výkon akcionárskych práv je potrebný celý balík," informovala HN Lesajová.
Ako dodala, predávať akcie naraz by sa dalo vtedy, ak by išlo o predaj vopred určenému vlastníkovi podľa zákona o veľkej privatizácii, ale tu išlo o tender, navyše predaj mal koordinovať minister Rusko. Lesajová kladie vinu aj Slovenským elektrárňam. Podľa nej pred uzavretím tendra od nich fond nedostal požiadavku na zaslanie podkladov. O ponukách sa neinformovalo ani ministerstvo. Hovorkyňa fondu znova zdôraznila, že ponuka PPC Holdingu bola kvalitnejšia, keďže lepšie rieši nápravu zmlúv medzi elektrárňami a paroplynom. "Aj z nášho hľadiska bolo jeho ponuka lepšia, lebo z nej pre nás nevyplývajú žiadne záväzky do budúcnosti," doplnila.
Tender na predaj 90 percent akcií, ktorý sa už skončil, spochybnili kruhy blízke nemeckému koncernu E.ON, ktorý údajne dal vyššiu ponuku o 300 miliónov korún. Lesajová potvrdila, že predstaviteľ koncernu priniesol list adresovaný Kojdovi a viceprezidentovi fondu Danielovi Véghovi, v ktorom mu navrhli vyššiu kúpnu cenu, lenže obálky už boli otvorené, takže fond to nemohol akceptovať. Lesajová ešte pripomenula, že elektrárne musia v zmysle uznesenia predať akcie paroplynu tomu istému uchádzačovi - PPC Holdingu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:26