StoryEditor

Rakúsko o čiernej listine leteckých firiem

13.01.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rakúsky minister dopravy Hubert Gorbach dal posúdiť návrh, či by sa aj v Rakúsku mohla vypracovať čierna listina leteckých spoločností, ktoré lietadlá by z bezpečnostných dôvodov nesmeli pristávať na rakúskych letiskách. Británia si podobný zoznam pre svoje letiská už vypracovala a zverejnila ho. Rakúski právni experti však tvrdia, že vypracovanie takejto listiny je v krajine neprípustné. No v EÚ sa má smernica schváliť už v tomto roku. Experti pripúšťajú takúto možnosť v prípade jednotlivých strojov s veľkými nedostatkami v prevádzkovej spoľahlivosti, ale v nijakom prípade by sa opatrenie nemalo vzťahovať na letecké spoločnosti ako celky.
Diskusia o zverejnení čiernej listiny sa rozprúdila znovu po tom, ako sa do mora zrútilo lietadlo egyptskej spoločnosti Flash Airlines. Švajčiarsko dokonca lietadlám tejto spoločnosti zakázalo aj prelety nad svojím územím. V Rakúsku úrad pre dopravu pravidelne skúma bezpečnostnú spoľahlivosť lietadiel, ktoré pristávajú na jeho území.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:45