StoryEditor

Koniec raja v Silicon Valley?

18.12.2002, 23:00
Pred rokom stačilo do najväčšieho centra počítačových firiem na svete - Silicon Valley - prísť len s dobrým nápadom a presvedčiť investora o jeho zaručenom úspechu.

Dnes je situácia úplne iná. Desaťtisíce ľudí prišlo o prácu, iní sa po zvýšení nájomného sťahujú do priľahlých oblastí. Nezamestnanosť tu za krátky čas vystúpila z 0,6 percenta na neuveriteľných 5,6 percenta.
Ozdravovacie procesy, ktoré postihli doteraz nedotknuteľné "údolie" počítačových firiem v Kalifornii, zapríčinili vplyvom celosvetovej recesie prepúšťanie tisícok ľudí. Technologický boom v San Franciscu je za horizontom, i keď hráči ostávajú. Niektorí z nich zarobili veľké peniaze, iní strácajú čas v kaviarňach pri hľadaní novej práce. Silicon Valley však už nie je rajom, kde každý nájde svoje šťastie.
Na dobré časy sa nezabúda
Mnohí ľudia prichádzali do Kalifornie, aby tu uskutočnili svoje dávne sny a rozbehli vlastné firmy. Aktívni magnáti, ktorí Silicon Valley zmenili na raj kapitalistov 90. rokov, sú ešte stále na výslní, len finančníci už nepočúvajú dobré nápady a odmietajú vkladať svoje imanie do nových riskantných obchodov. Nezamestnanosť v Silicon Valley má však iný charakter ako hocikde inde na svete. Tu sa nezamestnaní naďalej pohrávajú s myšlienkou podnikania alebo nových ideí na biznis, majú niekoľko rozbehnutých projektov alebo poskytujú konzultácie pre iné spoločnosti. Malé kaviarničky sa tak stávajú miestami stretávania sa novej vlny prepustených. "Každý, kto tu sedí dlhšie ako 15 minút, pravdepodobne hľadá prácu," hovorí Andrew Hyde, ktorý pracoval v niekoľkých softvérových spoločnostiach. Napriek súčasnej nezamestnanosti jazdí na Mercedese a býva v tichej bohatej štvrti Belmont. Silicon Valley nikdy nezabudne na dobré časy.
Zívanie prázdnotou
Peniaze, ktoré zaplavili koncom 90. rokov údolie raja, vytvorili viac ako 250 súkromných počítačových spoločností. Každá väčšia počítačová firma tu mala svoje zastúpenie. Viaceré z nich nemajú žiadnu nádej na prežitie. Reštaurácie ako Bucks alebo Il Fornaio, kam bohatí investori chodili "robiť" biznis, zívajú prázdnotou. Sem-tam tam prídu mladí, z ktorých by sa za normálnych okolností stali investiční bankári alebo konzultanti, ale dnes je ich osud neistý. "Deväťdesiate roky boli o obchodoch a kaviarne ako Bucks alebo Il Fornaio patrili k miestam, kde sa robili veľké obchody," hovorí Roger McNamee, prominentný finančník zo Silicon Valley. "Ak sa peniaze a investície presunú, napríklad do New Yorku, asi sa presťahujem do Conecticatu, kde budem bližšie k svojim zákazníkom," dodáva McNamee.
Päť minút pred 12
Mnohí podnikatelia stihli predať svoje spoločnosti na burzách, a tak získali späť aspoň svoje pôvodné investície, i keď bez zisku. Mnohí z nich zasa investovali ďalej do burzy cenných papierov technologických spoločností. V Silicon Valley totiž vždy existovalo viac možností ako zbohatnúť. Dnes už nie. "Zábava sa skončila. Nikdy predtým som nebol nezamestnaný viac ako osem mesiacov," hovorí Andrew Hyde, keď číta mail od svojho bývalého kolegu prosiaceho o prácu. Toto je hlavný dôkaz toho, že duch dobrodružstva a rizika, ktoré spravili zo Silicon Valley baštu pre odvážnych z celého sveta, sa vzďaľuje. Stačí si len naladiť stanicu CNET, ktorá vysiela neoficiálne správy zo sveta techniky. Moderátori vychvaľujú klady hľadania práce s federálnou vládou, ktorá zahŕňa benefity súvisiace s platom závislým od inflácie. Ako teda znie nový typ? Washington. Žije sa tam oveľa ľahšie a ťažšie tam prídete o prácu...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:47