StoryEditor

Ratingové hodnotenie mesta Košice

Slovenská ratingová agentúra priradila ďalšie ratingové hodnotenie komunálnemu subjektu, ktorým bolo ratingové hodnotenie mesta Košice. Počtom celkovo priradených verejných komunálnych ratingových hodnotení 17 si Slovenská ratingová agentúra aj naďalej udržiava pozíciu lídra na slovenskom trhu komunálnych ratingových hodnotení.
Slovenská ratingová agentúra potvrdila mestu Košice nasledujúce ratingové hodnotenie:
Dlhodobý korunový rating C (pozitívny výhľad)
Dlhodobý devízový rating C- (pozitívny výhľad)
Krátkodobý rating NS

Zdôvodnenie:

§ Mesto Košice sa v súčasnosti nachádza v poslednej fáze reštrukturalizácie dlhovej služby, ktorou bude zavŕšené niekoľkoročné úsilie mesta pri riešení jeho nepriaznivej finančnej situácie pochádzajúcej z minulosti. Slovenská ratingová agentúra pozitívne hodnotí prebiehajúci reštrukturalizačný proces, ktorý zároveň vníma v dvoch rovinách, a to v rovine vzťahov mesta k externému prostrediu (bankoví a iní veritelia) a v rovine vnútorných vzťahov magistrátu mesta (interný systém riadenia mesta a jeho majetkových účastí). V oblasti reštrukturalizácie dlhovej služby mesta boli vďaka ozdravnému režimu mesta a dohľadu financujúcich bánk a štátu nad nakladaním s finančnými prostriedkami uhradené takmer všetky záväzky mesta Košice po lehote splatnosti. Na základe analýzy zmluvných vzťahov sú v rámci záväzkov mesta po lehote splatnosti evidované len záväzky, pri ktorých nie je známa oprávnená osoba (nie je komu uhrádzať), resp. neprešla zákonom stanovená premlčacia lehota na odpísanie záväzkov. V rámci ozdravného režimu, v ktorom sa mesto nachádzalo v období marec 2002 - január 2003, bol znížený celkový objem záväzkov mesta na hodnotu 1 632,1 mil. Sk, z toho záväzky po lehote splatnosti boli v objeme 138,8 mil. Sk, čo predstavovalo 16,2 % bežných príjmov roka 2001. Záväzky mesta k ultimu januára 2003 predstavovali len 11,25 % bežných príjmov roka 2002, čo predstavovalo menej než zákonom stanovenú 15-percentnú hranicu, v dôsledku čoho bol ozdravný režim mesta ukončený.

§ Slovenská ratingová agentúra vysoko oceňuje na jednej strane maximálnu snahu mesta o riešenie dlhovej služby, na druhej strane negatívne hodnotí nízke tempo realizovaných zmien v systéme interného riadenia mesta s dôrazom na strategické a finančné riadenie mesta a jeho majetkových účastí. Podľa nášho názoru v prípade nenastolenia razantných zmien v procedurálnych otázkach vidíme riziko zlyhania finančného a strategického riadenia mesta s negatívnym dosahom na plnenie podmienok reštrukturalizácie stanovených veriteľmi mesta. Mesto si uvedomuje vážnosť tejto situácie a začína proces nastolenia zmien v organizačnej štruktúre magistrátu s dôrazom na previazanie strategického a finančného riadenia mesta a jeho majetkových účastí a skvalitnenia informačných tokov v rámci magistrátu mesta.

§ Slovenská ratingová agentúra ďalej vníma začatý proces zmien v riadení obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta a príspevkových organizácií, avšak v realizácii zmien je nutné pokračovať rýchlejším tempom. Negatívne vnímame nepreviazanosť audítorských procesov mesta s auditom majetkových účastí, keď nie sú prenášané zistenia a závery parciálnych audítorských správ do definitívneho auditu mesta.

§ Realizáciou krokov v oblasti reštrukturalizácie záväzkov mesta a stabilizáciou nepriaznivej finančnej situácie mesta boli vytvorené základné podmienky na ďalší rozvoj mesta - vytvorenie nových pracovných miest, zníženie nezamestnanosti a oživenie investícií. V oblasti strategických cieľov mesta na nasledujúce obdobie je preto najdôležitejším cieľom vybudovanie priemyselného parku v lokalite Košice - Pereš, ktorá má výhodnú polohu - nachádza sa v bezprostrednej blízkosti medzinárodného letiska, má priame napojenia na nadradený cestný dopravný systém a na existujúcu mestskú hromadnú dopravu. Okrem tejto lokality ponúka mesto na zriadenie priemyselného parku aj tzv. greenfields (zelené polia) a tzv. brownfields (hnedé polia), ktoré sú rozmiestnené v rámci celého územia mesta.

Slovenská ratingová agentúra má v súčasnosti uzatvorené zmluvy o priradení ratingového hodnotenia aj s mestami: Partizánske, Piešťany, Dubnica nad Váhom, Bánovce nad Bebravou. Predpokladaný termín zverejnenia ich ratingových hodnotení je v mesiacoch máj a jún 2003, do konca mája 2003 bude Slovenskou ratingovou agentúrou spracovaná aj aktualizácia ratingového hodnotenia mesta Ružomberok. Uvedené výrokové časti ratingových hodnotení prinesieme v ďalších číslach Hospodárskych novín.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:27