StoryEditor

Je auto investícia? Podľa expertov nie

19.08.2003, 00:00

Mnoho ľudí považuje automobil za investíciu len preto, že jeho kúpa je veľmi nákladná. Pri dobrej investícii však hodnota vložených peňazí narastá. Kúpou automobilu sa však deje pravý opak. Ide totiž o spotrebný tovar, ktorý sa prevádzkou opotrebúva. Nový automobil stráca svoju cenu najviac v prvom roku, keď môže prísť až o pätinu svojej hodnoty. Najviac klesá cena vozidiel, ktoré človek kúpi za viac ako milión. Pokles sa väčšinou ustáli približne po troch rokoch prevádzky.
Najmenej strácajú vozidlá, o ktoré je najväčší dopyt aj v autobazároch. Ide teda najmä o Škody Felicia či Octavia. Pri ojazdených vozidlách, o ktoré nie je záujem, zníženie hodnoty nezastaví ani nadštandardná výbava. Podľa autobazárov totiž klientov najviac zaujímajú parametre súvisiace s jazdnými vlastnosťami, bezpečnosťou a úspornosťou. Už menej sa pýtajú na kožené poťahy, klimatizáciu či autorádio s CD prehrávačom.
Ak človek kupuje nové vozidlo s cieľom predať ho o niekoľko rokov za čo najvyššiu cenu, mal by okrem výberu značky venovať zvýšenú pozornosť o starostlivosť. Dôležité sú pravidelné servisné prehliadky a údržba pred zimou a po nej. Chemický posyp totiž môže urýchliť koróziu karosérie, a tak ubrať z jej životnosti aj pár rokov. Preto je nevyhnutné podvozok pravidelne vystriekať tlakovou vodou.
Životnosť vozidla predĺži aj jeho garážovanie. To je nevyhnutné predovšetkým v zime. Nepriaznivé vplyvy počasia totiž rovnako urýchľujú opotrebovanie a pokles hodnoty automobilu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:35