StoryEditor

Šaron chce ísť na arabský summit

24.03.2002, 23:00

Američanmi sprostredkované rokovania o dosiahnutí prímeria vo vojnou zmietanom regióne Blízkeho východu boli včera poznačené ďalším krviprelievaním. Izrealská žena, učiteľka v škôlke, zahynula pri útoku extrémistov na západnom brehu Jordánu, zatiaľ čo izraelskí vojaci zastrelili palestínskeho policajta. Washington sa pokúšal o stretnutie viceprezidenta USA Dicka Cheneyho a palestínskeho vodcu Jásira Arafata, no americké snahy sústavne maria pokračujúce násilné akcie oboch znepriatelených strán. Informovala o tom včera americká televízna stanica MSNBC.
Americký vyjednávač Anthony Zinni sa za posledných desať dní stretával s predstaviteľmi židovského štátu, ako aj Palestínčanov. Jeho cieľom je ukončiť 18 mesiacov trvajúce boje a implementovať plán prímeria, ktorý predtým v zásade podporili obe strany. Nevedia sa však zhodnúť na tom, kto urobí ten prvý, kľúčový krok. Izrael opakovane požaduje od Arafata radikálnejším spôsobom zakročiť proti militantným skupinám. "Niet pochýb o tom, že USA stojí pevne po boku Izraela a dali sme pánovi Arafatovi jasne najavo, že nerobí všetko, čo môže v boji proti teroru," vyhlásil prezident USA Geroge W. Bush. Včerajšie rokovania pritom mohli s konečnou platnosťou rozhodnúť o tom, či sa viceprezident Cheney na Blízky východ vráti a bude rokovať s palestínskym prezidentom. V interview pre program CNN Late Edition však viceprezident vyhlásil, že zatiaľ neplánuje stretnutie s Arafatom. Najprv totiž musí Arafat splniť podmienky, ktoré požaduje Biely dom.
S kontroverznou iniciatívou včera prišiel izraelský premiér Ariel Šaron, ktorý na zasadnutí svojho kabinetu vyhlásil, že by rád išiel na arabský summit, kde by vysvetlil pozíciu Izraela. Summit sa začína zajtra v libanonskej metropole Bejrút. Existuje však iba malá možnosť, že by ho lídri Ligy arabských štátov (LAŠ) pozvali. Kľúčovým predstaviteľom na rokovaniach LAŠ mal byť Jásir Arafat, no Izrael ešte neinformoval, či pri tejto príležitosti uvoľní jeho blokádu a dá mu povolenie odcestovať. Šaron v tejto súvislosti povedal , že palestínsky vodca "neopustí Ramalláh, pokiaľ nezakročí proti teroru". Americká televízia NBC však s odvolaním sa na zdroje z americkej vlády informovala, že Izrael nakoniec predsa len Arafatovi udelí povolenie zúčastniť sa na summite. Aj šéf izraelskej diplomacie Šimon Peres vyjadril nádej, že Arafata do Bejrútu Šaron pustí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:21