StoryEditor

Agrárna reforma v EÚ pokračuje

25.09.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Franz Fischler pred členmi Európskeho parlamentu vyhlásil, že bude dôsledne pokračovať v reforme agrárneho sektora Európskej únie. Jeho prvoradým cieľom je zrušenie dotácií pre pestovateľov tabaku. Ak sa tento návrh zrealizuje, miliarda eur, ktorá sa teraz dáva na podporu produkcie tabaku, sa bude môcť použiť na iné účely, najmä na rozvoj poľnohospodárskych oblastí Grécka a Talianska. Hoci sa agrárny sektor v oboch krajinách doteraz spolieha na výnosy z pestovania tabaku, úmyslom komisára je, aby sa jeho pestovatelia v budúcnosti preorientovali na iné kultúry. Realizácia Fischlerovej predstavy však nebude celkom jednoduchá, lebo pestovanie tabaku v Grécku a Taliansku zamestnáva v sezóne až 400 000 osôb.
Poslanci EP predpokladajú, že táto časť Fischlerových reforiem sa uskutoční až po roku 2013, teda po skončení nasledujúcej finančnej šesťročnice EÚ, ktorá sa začne v roku 2007.
Nové Fischlerove návrhy reforiem sa týkajú aj obmedzení subvencií na pestovanie olivového oleja a bavlny. Z doterajších dotácií by sa malo pestovateľom oboch produktov odňať 60 % sumy a zvyšok budú môcť podľa uváženia rozdeliť ich producentom národné vlády.
EÚ je najväčším producentom olivového oleja na svete. V uplynulom roku stáli dotácie na túto produkciu európskych daňových poplatníkov zhruba 2,4 mld. eur. Bavlnu EÚ dotuje sumou asi 900 mil. eur, výrobu tabaku jednou miliardou. Táto suma bude po ukončení trojročného prechodného obdobia vyčlenená pre tých farmárov, ktorí chcú prebudovať výrobný sortiment.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:31