StoryEditor

Predaj fondov Pioneer Investments

15.10.2003, 00:00
UniBanka začala s predajom rozšírenej ponuky 45 fondov spoločnosti Pioneer Investments, ktorá patrí medzi svetových lídrov v investovaní.

UniBanka začala s predajom rozšírenej ponuky 45 fondov spoločnosti Pioneer Investments, ktorá patrí medzi svetových lídrov v investovaní. Pioneer Investments na medzinárodných trhoch pôsobí už 75 rokov a spravuje vyše 180 fondov s celkovými aktívami takmer 115 mld. eur.
V portfóliu spoločnosti figuruje 43 zahraničných fondov a dva fondy v slovenských korunách -- peňažný a dlhopisový. Do konca roka ponúka UniBanka všetkým novým investorom nulový vstupný poplatok pri investícii do korunového peňažného fondu.
Investície do podielových fondov predstavujú na Slovensku zatiaľ najnižšie hodnoty v porovnaní z okolitými štátmi. Len približne desať percent svojich úspor investuje priemerne slovenská domácnosť práve do podielových fondov. V západnej Európe predstavuje pomer depozitných úložiek a alternatívneho investovania približne dva k jednému, v Spojených štátoch je to dokonca vyrovnané.
"Očakávame, že postupne sa zmení štruktúra úspor v prospech investovania do podielových fondov na úkor úložiek v bankách," povedal pre HN Daniel Kingsbury, prezident divízie New Europe Pioneer Investments. Mentalita ľudí v strednej a vo východnej Európe je približne rovnaká a aj napriek tomu Slovensko výrazne zaostáva v objeme investovaní peňažných prostriedkov do podielových fondov. Slovensko bolo charakteristické vysokými úrokovými sadzbami v bankách pri relatívne nízkej inflácii. "Obdobná situácia bola aj pred ôsmimi rokmi v Taliansku, kde výnosy vládnych cenných papierov sa pohybovali na úrovni 20 percent. Postupným zavádzaním eura sa však výnosy znižovali a Taliani sa snažili investovať do alternatívnych produktov. "Práve podielové fondy sú z dlhodobého hľadiska výnosovo zaujímavejšie ako depozitné produkty," povedal Andrea Casini, podpredseda Predstavenstva UniBanky.
Všetky druhy Pioneer fondov predávajú obchodné miesta UniBanky, ktorých počet sa do konca roka zvýši na 69. Výška minimálnej investície fondov je 30 000 Sk. "Stratégiou do budúcnosti je znížiť prvotnú investíciu do fondov," spresnil Jozef Barta, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ UniBanky. Pioneer Fund bol založený v roku 1928 a je štvrtý najstarší podielový fond v USA a doteraz prekonáva svojimi výsledkami známe indexy ako Standard & Poor´s, podnikové dlhopisy, ako aj štátne dlhopisy USA. Je však potrebné pripomenúť tak ako pri všetkých fondoch, že výkonnosť v minulosti nezaručuje budúce výsledky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:20