StoryEditor

J. Elenič: Na vytvorenie podmienok na otvorenie trhu je najvyšší čas

02.11.2003, 23:00
V elektroenergetike západoeurópskych krajín nastali v posledných rokoch v obchodných vzťahoch zásadné zmeny. Označujú sa pojmom liberalizácia. Napriek tomu, že ide o odvetvie zviazané tvrdými technologickými pravidlami, začali sa tu presadzovať prvky voľnej súťaže.
Ekonómovia, ale ešte viac technici, si to dlho nevedeli predstaviť, poukazujúc na neskladovateľnosť elektriny či existenciu globálnej dopravnej siete pre elektrinu. Zdá sa, že konzervatívny prístup mnohých našich manažérov najmä u odberateľov elektriny bráni presadzovaniu liberalizácie. Tá by im koniec koncov priniesla prinajmenšom stabilizáciu cien elektriny.

Odborná verejnosť dávnejšie upozorňovala ministerstvo hospodárstva na blížiaci sa termín úplnej liberalizácie na trhu s elektrinou, ktorým je 1. júl 2004. Až tento týždeň poslal minister hospodárstva list generálnemu riaditeľovi SEPS, v ktorom ho žiada, aby spoločnosť "vykonala kroky na výkon funkcie zúčtovateľa odchýlok na trhu s elektrinou". SEPS musí najprv získať príslušnú licenciu. So zúčtovaním odchýlok ste však vraj už začali?
- Zúčtovanie pre Západoslovenskú energetiku (ZSE) robíme, ale iba na základe Obchodného kódexu prenosovej sústavy, ktorý schválil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Totiž nielen zúčtovateľ, ale ani prenosová sústava, sa v súčasnom platnom energetickom zákone nespomínajú. ZSE časť elektriny pre svojich zákazníkov dováža zo zahraničia cez prenosovú sústavu. Keďže sme zodpovední za chod celej elektrizačnej sústavy, vyhodnotenie a zúčtovanie odchýlok musíme robiť my. Pre ostatné dve distribučky - SSE a VSE, prebrali zodpovednosť za ich odchýlky Slovenské elektrárne.

Robíte zúčtovanie aj pre odberateľov priamo pripojených na vašu sieť?
- Nahovárali sme ich, aby sa stali oprávnenými odberateľmi. Chýba im však odvaha ísť do toho. Poukazujú na vysokú zložku ceny elektriny, tzv. systémový poplatok 443 Sk za MWh konečnej spotreby. Takisto "zostal visieť" poplatok 175 Sk za MWh za spoluprácu so systémom pre prevádzkovateľov tzv. závodných elektrární. (Hoci ho ÚRSO na tento rok vyhlásilo, jeho uplatňovanie už dvakrát pozastavilo. Pozn. red.)

Vraj sú v zložke 443 Sk zahrnuté uviaznuté náklady, ale nikde to nie je oficiálne deklarované...
- Nevieme, čo v skutočnosti obsahuje tento systémový poplatok. Cez nás len účtovne prechádza.

Čo bude potrebné pripraviť pre systém zúčtovania?
- Na príslušných miestach elektrizačnej siete musí zúčtovateľ disponovať technickým a programovým vybavením. Ide najmä o meranie množstva elektriny a prenos údajov do datacentra, ktoré pripravujeme v našej budove v Bratislave. Do tohto vybavenia treba investovať desiatky miliónov korún. Ak budeme poverení robiť zúčtovateľa, vykonávateľ akcionárskych práv v našej spoločnosti - ministerstvo hospodárstva - by malo takúto investíciu jasne definovať a poveriť nás jej realizáciou. Na mnohé dodávky bude zrejme potrebné vypísať výberové konanie. To je proces, ktorý trvá pol roka. V súvislosti s vykonávaním tejto funkcie bude treba prijať a vyškoliť približne 20 ľudí. Je samozrejmé, že príslušné rozhodnutia akcionára musí prerokovať a rozhodnúť o ich realizácii predstavenstvo a niektorými sa musí zaoberať aj dozorná rada. Pritom čas beží. Môžeme však konať len v súlade so stanovami spoločnosti.

Máte dohodnutú spoluprácu s niektorou bankou?
- Dokážeme to robiť bez nej, máme na to fakturačné oddelenie. Keď pribudnú subjekty, pre ktoré budeme vyhodnocovať a pristúpi sa aj k zúčtovaniu podľa jednotlivých druhov podporných služieb, bude predovšetkým treba pripraviť kvalitný špecializovaný softvér. Po prechode na denné zúčtovanie odchýlok bude potrebné nadviazať spoluprácu s niektorou bankou.

Potrebný softvér vám veľmi ochotne a rýchlo ponúknu softvérové firmy.
- Zahraničných operátorov na trhu s elektrinou stálo technické a programové vybavenie stovky miliónov korún. My si myslíme, že to dokážeme s nákladmi nižšími o stupeň. Musíme si však pripraviť veľmi kvalitné podklady.

Vraj nemáte meracie zariadenia nevyhnutné na zúčtovanie vo vašom vlastníctve?
- Pri delení majetku medzi SE a SEPS si meracie zariadenia v prenosovej sústave SE nechali. Vychádzalo sa z energetického zákona, podľa ktorého meranie má zabezpečiť dodávateľ. Ale v ňom sa o meraní pre potreby SEPS nehovorí nič. Avšak v liberalizovanom trhu s elektrinou majú odberatelia viacerých dodávateľov. Preto množstvo dodanej a odobratej elektriny musí merať neutrálny subjekt na trhu, a takým je prenosová sústava - SEPS. Inak by hrozilo nebezpečenstvo úniku komerčne citlivých údajov. V súčasnosti SEPS robí merania len na hraniciach štátu. Údaje z iných miest merania v prenosovej sústave nám SE dávajú k dispozícii. Ak by sme za merania mali zodpovedať, mali by sme ich mať vo vlastníctve. Preto sme rokovali o možnosti kúpiť ich od SE. Predbežne to vyzerá tak, že nám ich predajú.

Koľko teraz inkasujete za zúčtovanie odchýlok?
- Teraz sa za odchýlku vo výške jednej MWh platí 1 272 Sk, to je platba za navyše spotrebovanú silovú elektrinu alebo inkaso za
neodobratú elektrinu (väčšinou SE). K tomu pristupuje 350 Sk ako prirážka za odchýlku voči diagramu (keď bola nad 3 %), plus 18 Sk za vyhodnotenie, spracovanie a zúčtovanie každej MWh odchýlky. Iba posledná zložka je náš príjem, čo je málo. Očakávame, že ÚRSO schváli nový cenový systém s platnosťou od 1. januára 2004, pri ktorom sa bude platiť za odchýlku diferencovane podľa jej veľkosti aj podľa ročného obdobia a obdobia 24-hodinového cyklu, v ktorom vznikla.

V Česku sa cena za odchýlky odvíja od vygenerovanej ceny z krátkodobých obchodov s elektrinou.
- Ani v ČR krátkodobý trh nefunguje podľa predstáv, mnohokrát je tam viac ponúk ako dopytov. Súvisí to s veľkosťou trhu. A u nás je trh ešte menší.

Uvažuje sa, že by bolo vhodné niektoré funkcie operátora integrovať do akéhosi nadnárodného operátora...
- Na meranie a zúčtovanie odchýlok si musí každý sám najskôr vybudovať technickú infraštruktúru. Potom je možné integrovať trhy s elektrinou, čo vzhľadom na jeho veľkosť môže prispieť k vyrovnávaniu odchýlok. Sú úvahy urobiť operátora v rámci prepojených prenosových sústav CENTREL (Poľsko, ČR, SR, Maďarsko).

A čo trh s podpornými službami?
- V budúcnosti bude potrebné začať využívať podporné služby aj od iných zákazníkov ako SE. Urobili sme inventarizáciu všetkých zdrojov. Okrem SE by mohli podporné služby robiť Vodná elektráreň Žilina a Tepláreň Košice. Aj keď tie predstavujú z celého objemu iba dve percentá, je potrebné s tým začať. Za podporné služby sa má podľa rozhodnutia ÚRSO platiť tento rok 9,5 miliardy korún. My ich objednávame zatiaľ len v SE. Naša snaha je prejsť na individuálne hodnotenie podporných služieb, v tom sme zajedno s ÚRSO. Platby by sa uskutočňovali podľa skutočne poskytnutých jednotlivých druhov podporných služieb.

Ak sa v dôsledku privatizácie SE rozdelili na dva subjekty, bolo by to z hľadiska podporných služieb lepšie?
- Asi nie. Poznám dobre mechanizmy v Elektrizačnej sústave SR, nie som priaznivec ich rozdelenia. Avšak niektorí veľkí odberatelia ani distribučné spoločnosti už teraz nie sú ochotní uzavierať zmluvu o odbere elektriny na celý budúci rok. Začnú dovážať elektrinu. Pokiaľ si SE nezabezpečia dostatočné exporty, môže to vyústiť do odstavenia zdrojov na Slovensku. Najskôr by to zrejme postihlo jadrové bloky, lebo tie nedokážu poskytnúť podporné služby v takom rozsahu a členení, ako si to vyžaduje riadenie elektrizačnej sústavy.

Môže to teda ovplyvniť spoľahlivosť zásobovania elektrinou?
- Ak by SE museli odstaviť do zálohy dva jadrové bloky - s výkonom 880 MW, znamená to 20 percent z maximálneho zaťaženia Elektrizačnej sústavy SR - 4 400 MW. Môže to mať vplyv na riešenie veľkých výpadkov, a najmä na podporné služby. Pripomínam, že Taliani v lete zhavarovali pri deficite výkonu 16 percent...

Akú úlohu na liberalizovanom trhu budú mať obchodníci s elektrinou?
- Obchodník si vytvorí portfólio zákazníkov, nakúpi elektrinu a bude za nich znášať odchýlky. Bude sa usilovať nakúpiť lacnú elektrinu a skumulovať si takých zákazníkov aby sa ich výsledný diagram vyrovnal. V tej časti diagramu kde sa to nepodarí, budú môcť svojím dispečérskym riadením obmedziť spotrebu alebo ju zvýšiť na dohodnutú úroveň. Samozrejme, všetky odchýlky takto nevyrovnajú. Po získaní skúseností budú vedieť využiť viac prostriedkov na ovplyvnenie tvaru diagramu, čo súvisí s veľkosťou odchýlky. Privítali by sme, ak by mali prostredníctvom napr. HDO (hromadné diaľkové ovládanie) možnosť okamžite ovplyvňovať odber. Je to pre nás zaujímavé z hľadiska možnosti riadenia v rámci terciárnej regulácie pre celú elektrizačnú sústavu. Takémuto obchodníkovi by sme platili za rezerváciu takejto služby i za jej využitie podľa množstva elektriny.

Budú mať obchodníci aj vlastné meranie pre svojich zákazníkov?
- Myslím si, že nie. Budú asi využívať výsledky, ktoré im nameria distribučná spoločnosť a údaje od nej sa dostanú k zúčtovateľovi odchýlok. U zúčtovateľa sa údaje z určitých meraných bodov budú posudzovať spoločne. Obchodník bude vlastne len kancelária s manažérom a nanajvýš s prenosom dát od zúčtovateľa odchýlok. Bude pracovať predovšetkým so zmluvami o pripojení a zúčtovaní odchýlok.

Ako to funguje s odchýlkami v Česku? Tam ich zučtovávajú už druhý rok.
- V roku 2002 na krytie tzv. systémovej odchýlky potrebovali v priemere 220 MWh a v tomto roku zatiaľ necelých 20 MWh. Systémová odchýlka je súčet individuálnych odchýlok, vyjadruje, aké množstvo regulačnej energie bolo treba nasadiť. Ukazuje sa, že dobre nastavený zúčtovací systém za odchýlky je najefektívnejším nástrojom na ich zníženie. Znamená to, že plusové a mínusové podporné služby boli tak dobre zorganizované, že sa vyrovnali. A to znamená zníženie poplatkov za ne.

Aké ďalšie funkcie vám vyplynú z meniacich sa pomerov v energetike?
- Musíme si zabezpečiť možnosť dodávky elektrickej energie zo zdrojov v prípade, žeby došlo k takému výpadku, že zmluvné podporné služby a ostatné domáce zdroje by v danom čase nestačili vyrábať a dodávať elektrinu do našej elektrizačnej sústavy, ide o takzvanú havarijnú výpomoc. Robí sa to, napríklad, na základe naturálnych výmen energie garantovanými zmluvami (platí sa za držanie záloh výkonu, čo je drahé). Po analýze problému Predstavenstvo SEPS rozhodlo, že pôjdeme cestou negarantovaných zmlúv, ale s väčším počtom partnerov a za ceny aktuálne platné na trhu. Pritom, ak bude záujem, zachováme si aj naturálne výmeny elektriny. Ich použitie sme presadili tiež do návrhu energetického zákona. Ak by došlo k veľkým výpadkom ako nedávno v Taliansku, sme povinní okamžite výkon zohnať niekde v zahraničí (pokiaľ nestačia domáce zdroje). V lete, keď bolo v ČR v dôsledku búrky prerušené prenosové vedenie, musela Česká elektrizačná a prenosová sústava okamžite nakúpiť elektrinu v Nemecku, lebo niektoré české zdroje boli odrezané od sústavy. Za MWh zaplatila až 10-násobok bežnej ceny. V uplynulom lete bola cena elektrickej energie celkovo vyššia. (Inak sa platí okolo 25 eur. Pozn. red.).

Čo poviete na poverenie vlády vybudovať prípojku pre novú automobilku pri Trnave?
- Rozhodnutie vlády (jeho podrobnosti neboli zverejnené, pozn. red.), resp. nášho jediného akcionára (výkonom práv je poverené MH), budeme plne rešpektovať.

Západoslováci tvrdia, že urobia prípojku pre PSA s menšími nárokmi na investície.
- Treba za tým vidieť skutočnosť, že pre nich by nakoniec tento projekt celkovo vyšiel výhodne. Navyše okolo automobilky vznikne priemyselná zóna zásobovaná napätím 22 kV , ktorej zásobovanie je v kompetencii ZSE. PSA však zrejme kalkuluje s tým, že bude mať lacnejšiu elektrinu, ak bude pripojená priamo z prenosovej sústavy, lebo vtedy nebude v cene zahrnutý poplatok za distribúciu.

Plánovalo sa, že sa celá napäťová sústava 220 kV pre svoju "nemodernosť" má zrušiť.
- Takýto zámer pochádza ešte z obdobia socializmu. Teraz však rozhoduje ekonomika. Podstatné je, že okrem Atómovej elektrárne V1 v tejto sústave pracuje Elektráreň Nováky a Vojany. Nie je možné o tom uvažovať, kým tieto zdroje nebudú odstavené. Treba pripomenúť, že ak aj bude elektráreň V1 odstavená, je nutné k nej pristupovať, ako keby bola v prevádzke. Je a bude tam vysoká vlastná spotreba, ktorú cez vedenie 22 kV nie je možné zabezpečiť. Podobne je to v prípade jadrovej elektrárne A1, hoci je vyše 20 rokov po havárii.
01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Balvan socialistickej megalománie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/energetika, menuAlias = energetika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:04