StoryEditor

Návrat Rusov potešil azúrové pobrežie

03.09.2002, 00:00
Francúzske azúrové pobrežie, očakávajúce ďalších návštevníkov počas babieho leta, zaznamenalo "britsko-ruský letný festival", vďaka ktorému si turistické strediská zachovali cez leto pomerne dobré výsledky. Pod "britsko-ruským festivalom" treba rozumieť návrat turistov z Veľkej Británie, ako aj zvýšený príchod "Slovanov", uviedol denník Le Figaro. Zvýšenou návštevnosťou francúzskych, talianskych a škandinávskych turistov uprostred leta, ako aj návratom Japoncov sa podarilo kompenzovať pretrvávajúci pokles návštevníkov z USA.

Ako uviedol predseda Odborovej organizácie hotelierov v Nice Michel Tschann, obsadenosť 4-hviezdičkových hotelov dosiahla v auguste 90 % a v dvoj- a trojhviezdičkových hoteloch 95 %. Tento ukazovateľ umožnil hotelierom vyrovnať 3- až 4-percentný pokles z júla a priblížiť sa k výsledkom z leta minulého roka. Vtedy zaregistrovali rekordné výsledky. August sa vyznačoval zaujímavým faktom: miesta v hoteloch si zákazníci rezervovali na poslednú chvíľu a na relatívne krátke pobyty. Podľa Tschanna to nasvedčovalo tomu, že klienti si objednávali pobyty podľa predpovedí počasia na azúrovom pobreží a v blízkych mestách.
Majitelia reštaurácií zaznamenali o niečo horšie výsledky, aj keď august bol aj pre nich podstatne lepší ako júl. Výsledky ovplyvnila aj ponuka reštaurácií a ich kategória, čo platí o mestách od Mentonu po Cannes. Medzi turistami sa prejavila tendencia zameniť obed v reštaurácii za sendvič, ako by chceli viac využiť "matrace na plážach ako ponuku miestnych šalátov v reštauráciách", vyhlásil istý majiteľ pláže. V Menton, Antibes, Nice a ďalších, najmä starobylých mestách, boli miestni majitelia reštaurácií prekvapení pomerne dobrým počtom i záujmom turistov o miestne a ázijské špeciality. Väčšinu turistov predstavovali Slovania - Rusi a Slovinci. Kvôli tejto klientele museli reštaurácie narýchlo prepísať jedálne lístky do ruštiny.
Rozvoj letov za nízke ceny a sústavná práca na ponukovom liste viedli k podpore leteckej dopravy pre dovolenkové účely. Pobyty s leteckou dopravou sa cez letné mesiace zvýšili o 16 %. Pracovníci v turistickom ruchu očakávajú teraz zákazníkov, čo pravidelne prichádzajú na azúrové pobrežie na dovolenku v septembri až októbri: spravidla majú viac peňazí ako letní turisti. Mimo turistickej sezóny sa na francúzskej riviére zvyšuje počet medzinárodných kongresov, sympózií a seminárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:01