StoryEditor

Kancelárska technika ako zdroj výrazných úspor

15.06.2004, 00:00
Autor:
(js)(js)

Ešte donedávna sa máloktorá z firiem zamýšľala nad technológiami v oblasti kancelárskej techniky, ich efektivitou a vplyvom na "firemné financie". Cena za stranu bola (na počudovanie) neznámym ukazovateľom. Trend došiel tak ďaleko, že náklady na tlačenie či kopírovanie stabilne stúpali bez zvyšovania kvality. Dnes však téma "znižovania nákladov" vstúpila aj medzi kancelársku techniku. Ak si firma nechá poradiť, môže ušetriť 20 až 40 % nákladov. Základom sú sofistikované klientske programy od odborníka -- lídra na trhu kancelárskej techniky Konica Minolta.

OUTSOURCING TECHNIKY
Existujú dve cesty optimalizácie nákladov na kancelársku techniku. Prvou sú sofistikované programy, podobné operatívnemu lízingu počítačov či áut. "Firma sa nemusí zaťažovať jednorazovými výdavkami na kúpu zariadenia. Konica Minolta poskytuje okrem kancelárskej techniky aj kompletnú starostlivosť a servis. Navyše, keďže ideálnym intervalom výmeny techniky sú dnes z hľadiska morálneho opotrebovania 3 až 4 roky, snažíme sa klientovi ponúknuť pravidelne nové technológie," hovorí obchodný riaditeľ Konica Minolta Ing. Peter Gašparík.
Konica Minolta ponúka dva druhy spomenutých programov. Prvý obsahuje opísaný "lízing" so servisom a starostlivosťou, druhý -- tzv. outsourcing -- je najnovším trendom a predstavuje ideálnu cestu k optimalizácii nákladov. Klient celú oblasť kancelárskej techniky zverí do starostlivosti spoločnosti Konica Minolta. "My v prvom kroku zanalyzujeme potreby firmy, v súčasnosti používanú techniku a jej náklady a navrhneme ideálne zloženie kancelárskej techniky na čo najnižšie prevádzkové náklady," dodáva Gašparík. Príkladom úspešného outsourcingu je výrobca pneumatík Matador -- pôvodných 130 zariadení firma vymenila za 30 nových, pričom úspora už v 1. roku dosiahla neuveriteľných 38,5 %.

NIE SÚ NÁKLADY AKO NÁKLADY
Spotrebiteľ by sa nemal nechať zmiasť v médiách bežne uvádzanými "nákladmi na tlač strany". Tieto počítajú iba s 5-percentným pokrytím strany textom, ktoré sa však často šplhá až k 20 %. Ukazovateľ navyše nepočíta s nákladmi na údržbu, výmenu opotrebiteľných dielcov (podávače, pohyblivé časti), nákladmi na papier a nákladmi na opravy po skončení záruky. Výsledkom sú diametrálne odlišné náklady oproti "papierovým". Tieto pomáhajú optimalizovať vyššie spomenuté programy, ktorých cieľom je individuálne navrhnúť pre firmu také zloženie kancelárskej techniky, ktorá bude ideálne zodpovedať nárokom, počtu produkovaných strán mesačne a požadovanej kvalite tlače.

MULTIFUNKČNÉ ZARIADENIE
Aktuálnym trendom, ktorý sa presadzuje čoraz výraznejšie, je náhrada klasickej kancelárskej techniky ako kopírovací stroj, tlačiareň, skener a prípadne aj fax jedným, tzv. multifunkčným zariadením. Multifunkčné zariadenie dokáže plnohodnotne nahradiť všetku spomenutú techniku. Jeho využitie je ekonomickejšie, keďže je menej náročné na údržbu ako nahradená technika, šetrí náklady na opravu a servis, výmenné náplne (toner). Výsledkom môžu byť až 4-násobne nižšie náklady na stranu (napríklad v porovnaní s využívaním lokálnych atramentových tlačiarní). Aj v porovnaní so spoločne zdieľanými laserovými tlačiarňami je úspora takmer 50 %.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:50