StoryEditor

Životné prostredie pod kontrolou

11.08.2004, 00:00

Vstupom Slovenska do Európskej únie sa sprísnili aj nároky na prevenciu a kontrolu znečisťovania životného prostredia u nás. Zákonom č. 245/2003 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o IPKZ), ktorý nadobudol účinnosť 31. júla minulého roku, sa do našej legislatívnej sústavy premietla Smernica Rady Európskeho spoločenstva č. 96/61 o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia.
V nadväznosti na uvedený zákon sa v ústredí Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v Bratislave vytvoril od 1. augusta minulého roka Útvar integrovaného povoľovania a kontroly a v štyroch inšpektorátoch životného prostredia -- v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach -- odbory integrovaného povoľovania a kontroly. Ich úlohou je vydávať integrované povolenia na priemyselné činnosti v energetike, pri výrobe a spracovaní kovov, spracovaní nerastov, v chemickom priemysle, nakladaní s odpadmi a v iných prevádzkach. V tejto súvislosti je úlohou inšpekcie sledovať tiež výskum a vývoj technického rozvoja v oblasti najlepších dostupných techník, BAT (Best Available Technique), pre jednotlivé priemyselné odvetvia a spolupracovať so združeniami podnikateľov v týchto odvetviach pri ich zavádzaní do praxe.
Predpokladá sa, že systém integrovaného povoľovania a kontroly znečisťovania životného prostredia v priemyselných prevádzkach bude podstatne účinnejší ako predchádzajúci stav, keď povolenia na priemyselné činnosti vydávali bývalé okresné úrady životného prostredia podľa jednotlivých zložiek ochrany životného prostredia. Terajšie integrované, komplexné, konanie Slovenskej inšpekcie životného prostredia zahŕňa v jednom celku ochranu ovzdušia, povrchových a podzemných vôd, nakladanie s odpadmi i stavebné konanie. V prípadoch, keď je súčasťou integrovaného povoľovania aj stavebné konanie, je SIŽP špecializovaným stavebným úradom.
Zákon o IPKZ stanovuje povinnosť mať integrované povolenie nielen pre nové prevádzky, ale aj všetky doteraz existujúce. Pre nové prevádzky určil termín do 30. apríla 2004, teda do vstupu Slovenska do Európskej únie. Inšpektori SIŽP sa s touto úlohou úspešne vyrovnali a do konca apríla vydali integrované povolenia všetkým 32 novým prevádzkam na Slovensku.
Teraz prišli na rad existujúce prevádzky, za ktoré sa považujú tie, ktoré požiadali o stavebné povolenie do 30. októbra 1999 a do činnosti boli uvedené do 30. októbra 2000. Takých je na Slovensku spolu približne 464 a všetky, ak chcú pokračovať vo svojej činnosti aj po 30. októbri 2007, musia získať integrované povolenie do tohto termínu. Pritom žiadosť o vydanie tohto povolenia si musia podať najneskoršie do 31. decembra 2005. Aby si túto závažnú povinnosť nenechali všetci podnikatelia na poslednú chvíľu, inšpektori SIŽP ich priebežne oslovujú podľa vypracovaného harmonogramu. Vydanie integrovaného povolenia trvá totiž približne pol roka od podania žiadosti.
Slovenská inšpekcia životného prostredia vydala zatiaľ asi prvých desať integrovaných povolení pre existujúce prevádzky a do konca tohto roka ich celkove vydá 157. V roku 2005 počíta s vydaním 142 integrovaných povolení, o rok neskoršie ich bude 129 a v cieľovom roku 2007 vydá zostávajúcich 36 povolení. Samozrejme, že popritom bude priebežne vybavovať aj žiadosti z nových priemyselných prevádzok, ktoré medzitým vznikli.
Ako však upozorňuje hlavná inšpektorka Útvaru integrovaného povoľovania a kontroly SIŽP Ing. Helena Nitschneiderová, vydanie povolenia nie je automatické. Pokiaľ by podnikatelia nesplnili stanovené podmienky, môže dôjsť k obmedzeniu činnosti príslušnej prevádzky, resp. aj k úplnému zastaveniu činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:56