StoryEditor

Pekné svinstvo

07.03.2004, 23:00
Nad Slovenskom získava nadvládu pervitín ako "czech made" tvrdá droga. Podľa riaditeľa Centra liečby drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu zaznamenali vlani oproti roku 2000 štvornásobný nárast počtu užívateľov.

Perník -- ako sa pervitín nazýva v slangu -- si pichá každý piaty užívateľ drog. Medzi prvoliečenými v Bratislave dokonca už dominuje. A čísla rastú. Štatistiky ukazujú aj to, že prvýkrát prevládajú iné drogy ako heroín, z nich je na prvom mieste práve pervitín. Veľkej obľube sa tešia aj kanabisové produkty, teda marihuana a hašiš, ako aj diskotéková droga -- extáza. Perník patrí do skupiny amfetamínových drog, ktoré sa pre povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu nazývajú psychostimulanciá. Je možné ho vyrábať doslova "na kolene", v kuchynských podmienkach, pričom základnou surovinou na výrobu pervitínu je liek Efedrin alebo Solutan. Často sa tieto lieky pašujú z Českej republiky.
Príbeh variča Toníka. Stretli sme sa v roku 1995 v Havířove. Toník prišiel na dohodnuté stretnutie na horskom bicykli. Vychudnutý so širokými zreničkami a chuchvalcom dlhýc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko-2, menuAlias = slovensko-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:34