StoryEditor

Prinesie nový riaditeľ aj nové riziká?

30.09.2003, 00:00

Najnovším kandidátom na funkciu riaditeľa Národného bezpečnostného úradu by mal byť Milan Ježovica. V súvislosti s jeho menom sa premiér Mikuláš Dzurinda vyjadril, že by bol "skvelým kandidátom na tento post". Medzi jeho prednosti zaradil profesionalitu a neangažovanosť v politických stranách. Od začiatku tohto roka pôsobí Ježovica ako poradca predsedu vlády pre zahraničnú politiku. K svojej prípadnej nominácii na funkciu riaditeľa bezpečnostného úradu sa pre HN odmietol vyjadriť. Od januára 1999 pôsobil Ježovica na pozícii prvého tajomníka veľvyslanectva či zástupcu veľvyslanca Slovenskej republiky v USA. Podľa informácií ministerstva zahraničných vecí, Ježovicovho bývalého zamestnávateľa, sa kariérny diplomat Ježovica narodil v roku 1966. V roku 1989 ukončil štúdium na prestížnom vzdelávacom stredisku krajín bývalej Varšavskej zmluvy - Moskovskom Štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. To by ho mohlo podľa britského magazínu Jane´s Intellingence Digest po jeho vymenovaní do úradu voči partnerom z NATO hendikepovať. Inštitút mal byť v minulosti "známym miestom náboru sovietskych agentov", uvádza magazín.
Po návrate do ČSFR sa Ježovica zamestnal na Federálnom ministerstve zahraničných vecí a ešte počas revolučných udalostí na jeseň toho istého roku absolvoval základnú vojenskú službu. Od roku 1991 až do rozdelenia krajiny pôsobil na federálnom zastupiteľskom úrade ČSFR v USA. Po rozdelení prešiel na slovenský zastupiteľský úrad v USA a vo funkcii III. tajomníka tam pracoval až do roku 1996 kedy sa vrátil na ministerstvo zahraničných vecí. Podľa riaditeľa tlačového odboru ministerstva Ivana Horského Ježovica okrem USA nepôsobil dlhodobo v nijakej inej diplomatickej misii.
V uplynulých rokoch sa v prednáškovej činnosti venoval problematike OBSE a zahraničnopolitickému začleneniu Slovenska. S jeho menom je spojený škandál, ktorý vypukol počas "turné" expremiéra Vladimíra Mečiara v USA, pol roka pred parlamentnými voľbami v roku 2002. Ježovica mal vtedy spolu s inými členmi slovenskej ambasády podľa HZDS skresľovať obsah rozhovoru Mečiara s riaditeľom oddelenia pre severnú a strednú Európu amerického ministerstva zahraničných vecí Johnom Withersom. Vtedajší šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan sa Ježovicu zastal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:49