StoryEditor

Nové problémy produktov Microsoftu

26.08.2002, 00:00
Softvérový gigant Microsoft Corp. minulý týždeň vo štvrtok vypustil do sveta správu o bezpečnostnej chybe v jeho softvérových aplikáciách. V podstate nejde o žiadnu výnimku, podobnými varovaniami totiž producent systémového programu Windows zahŕňa médiá takmer periodicky, ale tentoraz chyba v programe umožňuje ľuďom na diaľku preniknúť do cudzieho počítača a týka sa viacerých programových balíkov.

Samozrejme, na internetových stránkach Microsoftu je už k dispozícii záplata na tento problém (tzv. patch) a výrobca softvéru ju odporúča stiahnuť a aplikovať čo najskôr.
Bezpečnostná chyba bola odhalená v posledných troch verziách internetového prehliadača Microsoft Internet Explorer a v produktoch Office 2000 (jeho súčasťou je napríklad program na tvorbu a správu textových dokumentov MS Word, e-mailový program MS Outlook a iné), Office XP, Money 2002, Money 2003 a Project 2002. Ako sa píše vo vyhlásení spoločnosti, potenciálny útočník by mohol prostredníctvom potrebných programov cez e-mail alebo webovú stránku využiť bezpečnostné nedostatky tých častí spomínaných aplikácií, ktoré slúžia na komunikáciu prostredníctvom internetu. Ak by sa mu touto cestou podarilo získať prístup do cudzieho počítača, mohol by v ňom pokojne prezerať, meniť, spúšťať alebo mazať ľubovoľné súbory.
Užívatelia by mali patch stiahnuť čo najskôr. "V takýchto prípadoch sa to (crackerské útoky) začne masívne o 6 až 9 mesiacov," uviedol Russ Copper, šéf bezpečnostnej softvérovej firmy TruSecure Corp. Známe sú však aj prípady, keď podobné varovania ignorovali aj systémoví správcovia veľkých spoločností. Napríklad na Novom Zélande istú softvérovú spoločnosť úspešne atakovali crackeri aj napriek tomu, že systémová diera, ktorú na útok využili, bola známa už vyše dvoch rokov.
Posledná odhalená chyba v produktoch Microsoftu je pre firmu pomerne silný hlavybôľ, keďže programový balík Office vlastní minimálne 100 miliónov užívateľov. V prípade voľne stiahnuteľného prehliadača Internet Explorer ich je ešte viac. Microsoft pritom začiatkom tohto roku odštartoval kampaň na podporu spoľahlivosti, ktorej cieľom je odstraňovať chyby v produktoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 12:50