StoryEditor

Spotrebné dane zvýšia o pol roka skôr

23.05.2003, 00:00
Desaťmiliardový výpadok príjmov štátneho rozpočtu za prvé štyri mesiace je hlavným dôvodom návrhu na zvýšenie spotrebných daní už od 1. júla tohto roka, čiže o pol roka skôr ako sa pôvodne rátalo.
  • Prečo vznikli diery v rozpočte
  • Prechodné obdobie na DPH nevyužijeme
  • Desaťmiliardový výpadok príjmov štátneho rozpočtu za prvé štyri mesiace je hlavným dôvodom návrhu na zvýšenie spotrebných daní už od 1. júla tohto roka, čiže o pol roka skôr ako sa pôvodne rátalo. Ministerstvo financií zvolilo túto cestu namiesto ďalšej možnosti, ktorou je prehlbovanie deficitu nad úroveň schválenú v zákone o štátnom rozpočte alebo novelizovácie zákona o štátnom rozpočte.
    Zvýšenie by za pol roka malo do štátneho rozpočtu priniesť 3,7 miliardy korún. Predpokladaná výška inflácie na tento rok 8,8 percenta by sa ani po zvýšení spotrebných daní nemala prekročiť. Vzhľadom na pozitívny vývoj v dôsledku iných faktorov by mala byť len 8,6 percenta.
    Poslanec Národnej rady SR Sergej Kozlík sa o opatrení dozvedel od nás, je v Bruseli. Podľa neho je evidentné, že vláda musí urobiť opatrenia. Upozorňuje, že to nerieši úsporami, ale tlakom na spotrebiteľov. Môže vyvolať opačný efekt ako sa očakáva: klesne spotreba a aj časť DPH a spotrebných daní, ktorá sa na ňu viaže. Navyše môžu skrachovať podnikatelia, ktorí predmetné výrobky na trh dodávajú. Ide o citlivé tovary, kde rast cien o desať percent spôsobuje výpadok spotreby až o pätnásť percent. "Je to ušité veľmi horúcou ihlou, bez toho, aby sa domysleli národohospodárske dôsledky takého opatrenia. Osobne by som videl úplne iné riešenie: tvrdo ísť do úspor, zrýchliť reformy a už teraz zaviesť regulačné opatrenia vo výdavkoch. Výdavky idú na sto percent a vláda je spokojná," povedal Kozlík. Zvýšenie daní podľa neho spôsobuje ďalší pokles príjmov, čo ukazuje aj tohtoročný vývoj DPH. "Minulý mesiac klesli tržby maloobchodného obratu o dvanásť percent. To je varovné," uzavrel.
    Minister Mikloš hovorí, že isté zakalkulovanie poklesu spotreby v návrhu je. Mechanický prepočet -- pri nezmenenej spotrebe, ukazuje prínos zvýšenia spotrebných daní polročne o vyše päť miliárd korún, po zohľadnení poklesu spotreby sa odhaduje výnos vyšší o spomínaných 3,7 miliardy korún. Minister pripomína, že isté zníženie spotreba alkoholu a tabaku nemožno hodnotiť len negatívne.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    26. apríl 2024 22:49