StoryEditor

Djindjič veril, že jeho zabitie mafii nepomôže

17.03.2003, 23:00

Po atentáte na premiéra Zorana Djindjiča takmer dve tretiny Srbov považujú za prioritu vlády boj proti organizovanému zločinu. Podľa prieskumu zverejneného denníkom Glac javnosti považuje boj proti mafii a odhalenie Djindjičových vrahov za prvoradú prioritu 58 percent Srbov, pre 27 percent je najdôležitejšie napredovanie v ekonomických a politických reformách. Pre 10 percent je alfou a omegou obrana "česti" Srbska. Napriek hroznej udalosti, akou vražda premiéra určite je, si polovica Srbov nemyslí, že by bola v ohrození stabilita krajiny. Vážnej destabilizácie sa obáva 11 percent Srbov a 37 percent verí, že kríza rýchlo pominie.
Dodať obyvateľstvu optimizmus a dať nádej na stabilizáciu pomerov má aj rýchle vymenovanie Djindjičovho náhradníka. Vládna Demokratická strana na tento post vybrala Zorana Živkoviča, ktorý prisľúbil, že bude pokračovať v reformách, ako ich začal jeho zavraždený predchodca. "Keby bol ešte medzi nami, som si istý, že by nám povedal, aby sme tento okamih využili na pokračovanie v budovaní Srbska s demokratickými inštitúciami a silnou ekonomikou, ktoré by sa stane lídrom Balkánu a členom Európskej únie," povedal Živkovič, ktorého nomináciu by mal srbský parlament potvrdiť tento týždeň. Zároveň uistil, že aj za jeho vlády bude Srbsko spolupracovať s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Živkovič sa tiež zaviazal bojovať s organizovaným zločinom. Výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený minulý týždeň po atentáte na Djindjiča, by mal prestať platiť do konca apríla. "Nie je to výnimočný stav pre obyvateľov, ale pre zločincov," povedal.
Srbská polícia pokračuje v pátraní po Djindjičových vrahoch. Podľa včerajších správ zatkla už 307 osôb, ktoré by mohli mať s atentátom niečo spoločné. Cez víkend polícia zatkla šiestich mafiánov zo Zemunského klanu, ktorý má s najväčšou pravdepodobnosťou vraždu premiéra na svedomí. Pri akcii zatkli aj jedného z vodcov klanu a našli zbrane a muníciu. Po troch hlavných podozrivých vrátane bývalého vodcu špeciálnej policajnej jednotky Červené barety Milorada Lukoviča, známeho pod prezývkou Legija, sa však zľahla zem.
Srbské médiá medzitým špekulujú o možnom pozadí Djindjičovej vraždy. Poukazujú pritom na to, že Legija mohol mať kedysi prepojenie na srbského premiéra. Djindjič sa stretol s Lukovičom 5. októbra 2000 pred vypuknutím masových demonštrácií namierených proti Slobodanovi Miloševičovi. Lukovič vraj vtedy Djindjičovi sľúbil, že špeciálne jednotky ministerstva vnútra proti demonštrantom nezasiahnu. Podľa špekulácií vraj Djindjič za to sľúbil, že Lukovič a jeho ľudia nebudú vydaní po páde Miloševičovho režimu pred haagsky tribunál. Djindjč však po tom, ako sa stal srbským premiérom, začal plne spolupracovať s ICTY. Oveľa zaujímavejšie ako hypotézy o udalostiach minulosti, sú dohady o okolnostiach atentátu. Djindjiča zavraždili v stredu krátko popoludní, keď vychádzal z automobilu na dvore vládnej budovy v Belehrade. Smrteľné zranenia mu spôsobili výstrely zo zbrane kalibru 12,7 mm. Atentátnik strieľal z protiľahlej budovy na ulici Admirála Geprata. Podľa prvých policajných informácií mohol útočník strieľať aj z iného miesta -- bývalej armádnej budovy na ulici Nemanjina, ktorá je už roky opustená.
Djndjičovi hrozil atentát už v minulosti. Keď ešte býval na Námestí študentov v centre Belehradu, nemeckí bezpečnostní experti zistili, že premiérovi hrozí útok až z 36 miest v okolí jeho domova. Premiér sa na základe týchto varovaní presťahoval do rezidenčnej štvrte Dedinje, avšak nikto z bezpečnostných zložiek sa už nezaujímal o možné ohrozenia v okolí vládnej budovy, pred ktorou bol nakoniec zavraždený. Podľa Vreme boli porovnateľné so situáciou na Námestí študentov. Denník sa tiež pozastavil nad tým, že nikto nevenoval ani najmenšiu pozornosť armádnej budove, jedinému opustenému miestu, ktoré sa pri vládnom sídle nachádza.
"Zoran Djindjič bol viackrát varovaný, že sa naňho chystá atentát," napísal Vreme. Po tom, ako sa ho prvýkrát snažili zabiť, povedal: "Potvrdzuje to úplnú posadnutosť týchto ľudí, ktorí slúžia takým metódam domnievajúc sa, že sa tu nič nezmenilo a že môžu robiť to, čo robievali sa predchádzajúceho režimu." "Moja prípadná smrť by nič nezmenila," dodal vtedy premiér. Či bude jeho nástupca Zoran Živkovič chcieť riskovať rovnako, alebo boj proti mafii stratí na obrátkach, by sa malo ukázať čoskoro. Určite však treba chytiť Djindjičových vrahov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:53