StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

06.11.2002, 23:00

The Washington Post
Prezident Bush stavil v utorňajších guvernérskych a kongresových voľbách veľa a vyplatilo sa. Tým, že opäť získal Senát, a dokonca sa zvýšil počet republikánskych kongresmanov v Snemovni reprezentantov, republikáni obhájili prezidentovo rozhodnutie postaviť svoju popularitu v čase vojny do frontových línií, aby podporil republikánskych kandidátov v tých najtesnejších súbojoch. Bush riskoval svoj politický kapitál, získal pre kandidátov 140 miliónov USD a v poslednom týždni prešiel 15 štátov. (Bush stavil na svoju popularitu a získal veľké víťazstvo, David Von Drehle, 6. 11.)

The New York Times
Veľkým víťazom minulej noci bol George W. Bush. Voľby boli veľmi tesné, no republikánski kandidáti v kľúčových štátoch dokázali využiť popularitu prezidenta Busha. Bushova strana si ponechala kontrolu nad Snemovňou reprezentantov a porazila atraktívnych demokratických kandidátov do Senátu v štátoch ako Georgia, Colorado či New Hampshire. No pre Busha bude aj naďalej ťažké presadiť v Kongrese rozhodujúce reformy. Kongresmani totiž budú dávať pozor najmä na to, aby ich voliči zvolili aj nabudúce. (Voľby 2002: Veľká noc prezidenta Busha, editorial, 6. 11.)

Der Standard
Očividne dojatý vlastným výkonom predstúpil mierotvorca Jörg Haider v utorok pred predstaviteľov tlače vo Viedni a oznámil, že vojnu v Iraku možno ešte zažehnať. O podrobnostiach vraj rokoval pred niekoľkými dňami so Saddámom Husajnom osobne a ústretovosť irackej strany ho rozcítila. Haidera neprivítali pekne len v Bagdade, udalosťou bola aj tlačová konferencia v rakúskej metropole. Korutánsky hajtman sa po svojom návrate z Iraku konečne po dlhšom čase opäť ocitol v strede pozornosti, pred hŕbou mikrofónov, bzučiacich televíznych kamier a množstvom novinárov, zvedavých len naňho. Už aj preto sa mu cesta do Iraku vyplatila. (Nové úlohy pre Haidera, Michael Völker, 6. 11.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:16