StoryEditor

ATOP so stratou

21.08.2003, 00:00

Situáciu firiem v textilnom a odevnom priemysle od vlaňajška komplikuje recesia najmä na nemeckom trhu. "Pokles objednávok u našich výrobcov sa odzrkadľuje aj na výsledkoch firiem združených v Asociácii textilných a odevných podnikov (ATOP) SR," povedal generálny tajomník asociácie Pavol Jakubík. Podniky ATOP tak za prvý polrok zaznamenali v súhrne stratu 200-tisíc Sk. A to aj napriek tomu, že prvý štvrťrok tohto roka bol pre ne ziskový a firmy vykázali kladný hospodársky výsledok pred zdanením 102,8 mil. Sk. V porovnaní s vlaňajším prvým polrokom podľa štatistík asociácie v podnikoch ATOP klesli výnosy i predaj doma aj v zahraničí, rovnako ako dovoz. Na druhej strane mierne vzrástli mzdy a podiel práce vo mzde.
Hospodárske výsledky podnikov ATOP poskytujú len čiastočnú informáciu o tom, ako sa darí odvetviu. Ich vypovedacia hodnota je však zaujímavá preto, lebo jej členmi sú, okrem trenčianskej Ozety v konkurze, všetky významné slovenské podniky. Z celkového množstva približne 250 firiem s viac ako 20 zamestnancami a 3 500 živnostníkmi v SR ATOP reprezentuje 44 veľkých a štyri menšie podniky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:45