StoryEditor

Investícií do strojárstva pribúda

18.09.2002, 00:00

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva (MH) Vladislav Borík otvoril včera na 44. medzinárodnom strojárskom veľtrhu (MSV) v Brne Slovenský deň. Vystavuje tu 86 slovenských firiem, je to o 20 % viac ako vlani. Tohtoročnými zvýraznenými odbormi sú plasty, gumárenstvo a chémia. Vystavuje tu spolu 2 290 firiem z 36 krajín. Pätinu výstavnej plochy obsadzuje sprievodná expozícia - Medzinárodný veľtrh tvárniacich a obrábacích strojov (IMT).
"Obchodu medzi republikami pomáhajú geografická poloha a vzťahy z čias spoločnej ekonomiky," uviedol Borík a upriamil pozornosť na stabilný rast výsledkov slovenskej ekonomiky a zvlášť strojárstva, ktorého dynamika dosiahla 4 %. Najvýznamnejším odvetvím je výroba automobilov a ich dielov, svedčí o tom prebiehajúca investičná expanzia, ktorá za minulý rok predstavovala 70 % všetkých investícií v priemysle. "Na rast tohto odvetia mal veľký vplyv prílev PZI," pokračoval Borík. Druhé odvetvie s dynamickým rastom je výroba čerpadiel a hriadeľov. Objem obstaraných investícií v strojárskych spoločnostiach dosiahol za minulý rok 9,1 mld. Sk, takmer dvakrát viac ako v roku 1999, za I. polrok 2002 už 6,6 mld. Sk. Súvisí to aj s ozdravením bánk, ktoré v roku 1999 iniciovala vláda SR, takže mnohé firmy získali obratové a investičné zdroje. Úrokové sadzby pre firmy sú teraz v rozmedzí 10 až 12 %. Túto informáciu potvrdil vystavujúci manažér nemenovanej slovenskej firmy: "Banky sa nás držia, aj keď sme vraj pre ňu rizikoví klienti, ale my si hľadáme zahraničného investora."
Na tohtoročnom MSV, ktorý trvá do piatku, vystavujú aj menšie firmy, využívajúce štátnu podporu na tieto akcie. Podľa Pavla Seka, riaditeľa odboru dvojstrannej spolupráce MH, podpora štátu spočívala v globálnej logistickej podpore oficiálnej účasti firiem. Jej cieľom bolo dostať časť podnikateľov pod jeden stánok. "Celková suma podpory však, tak ako minulý rok, nie je vysoká," doplnil.
Vedúca obchodno-ekonomického oddelenia zastupiteľského úradu SR v Prahe Anna Joštiaková pripomenula, že aj v rámci štátnej agentúry SARIO sa využívajú programy pre podporu podnikateľov na veľtrhoch a výstavách. Podmienky na ich získanie sú v manuáli vydanom SARIO. "V spolupráci s českou vládnou agentúrou Czechtrade pripravujeme účasť slovenských dodávateľov na českom trhu. Ide nám o osvieženie spolupráce medzi strojárskymi podnikmi," doplnila Joštiaková.
Aj Štefan Lednár, predstaviteľ Združenia priemyselných zväzov SR, prišiel do Brna rokovať s českými kolegami s cieľom reparovať vzťahy, ktoré tu boli ešte z čias spoločného štátu.
"Zhruba pred rokom vstúpil do a. s. Vihorlat holandský finančný investor, ktorý kúpil väčšinu majetku z konkurznej podstaty," informoval V. Boríka v expozícii Vihorlat, s. r. o., Snina, konštruktér Milan Butala. "Spoločnosť funguje, mám pocit, akoby tu vznikla nová firma na zelenej lúke. Vihorlatu by pomohla výstavba diaľnice aspoň do Prešova, lebo naši partneri sa k nám chcú rýchlo dostať," doplnil Butala. Vihorlat vyrába tlakové odlievacie stroje, hydromotory, kotly a skladovacie a parkovacie systémy prv patril do skupiny VSŽ. Žije aj špeciálna výroba, tá zostala mimo novej firmy. Borík mal na programe návštevu dvoch desiatok slovenských vystavovateľov, medzi nimi aj a. s. Kinex Bytča, Trens Trenčín, SES Tlmače, Železiarne Podbrezová a U.S. Steel Košice.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:10