StoryEditor

Divoký Východ

29.02.2004, 23:00
Rómske rabovanie, kukláči mlátiaci aj ženy a deti, stovky policajtov v akcii a vojakov v pohotovosti -- zdesené Slovensko sa v minulých dňoch ocitlo na úplnom prahu občianskych nepokojov. Priblížili sme sa (až teraz) k Afrike či Latinskej Amerike, kde chudoba berie útokom ulice? Alebo ide o neskoré precitnutie z ilúzií o riešení rómskeho problému?

Dialóg č.1: "Prečo ste rabovali obchody?"
"My sme nerabovali, pán redaktor, my sme iba nakupovali zadarmo."
Dialóg č.2: "Prečo ste hádzali na policajtov kamene a fľaše?"
"To nie my, pán redaktor, to naše deti. A feťáci."
"A kde žijú tí feťáci?"
"No tu, všade!"
Predchádzajúce dva dialógy sú typické. Neuplynulo ani niekoľko hodín od policajnej razie v štvortisícovej trebišovskej rómskej kolónii Za pekárňou, kde východoslovenské rabovanie (dočasne) eskalovalo, a už sú naporúdzi účinné mýty, legendy a bizarné interpretácie. Je to však pousmiatie sa cez slzy.
Príčiny a následky. V trebišovskej osade som bol vlani v lete, keď tu podľa miestneho primára kožného oddelenia prepukla nová vlna epidémie syfilisu. Teraz stojím pri benzínke na okraji mesta, čakám na miestneho aktivistu Rady Rómov, obuvníka Andreja Zajaca. V súmraku pozorujem políciou obklopené paneláky - všade je pokoj. Je utorok, 16.30 hod., šesť hodín po brutálnej policajnej razii. Zdá sa, že bola účinná. Nahnala strach tým, ktorí sa nerozpakovali zaútočiť aj na policajtov, pričom dvoch z nich zranili. Tým však pretiekla posledná povestná kvapka. Nasledovala pochopiteľná odveta. Za podpory širokej verejnosti prilepenej na televízne obrazovky ukázali represívne zložky, kto v tomto štáte vládne. Toto však nie je futbalový zápas "čierni" - "bieli" s nerozhodným polčasom 1 : 1.
"Ráno to tu bili hlava-nehlava, decko-nedecko," vystupuje Andrej Zajac zo svojej Lady a dodáva: "Policajti tu pozna...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/hlavna-tema, menuAlias = hlavna-tema, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:57