StoryEditor

Peniaze do dvadsiatich minút

24.03.2003, 23:00

Novú službu -- rýchle zasielanie peňazí -- ponúka verejnosti od marca Slovenská pošta v spolupráci s firmou Express Service, agentom americkej spoločnosti Western Union. Tá sa zameriava na pomoc ľuďom v krízových situáciách.
Ako povedala hovorkyňa pošty Bela Lisáková, služba spočíva v expresnom posielaní peňazí zo Slovenska do zahraničia a naopak. Western Union umožňuje vďaka využitiu najmodernejšej technológie previesť finančné prostriedky v priebehu dvadsiatich minút do viac ako 200 krajín sveta. Prostredníctvom tejto služby je možné poslať najviac 100 tis. Sk, avšak so špeciálnym povolením to môže byť aj vyššia suma. S výnimkou Kanady, USA a Mexika sa peniaze neposielajú na konkrétnu adresu, ale len do štátu, kde sa prijímateľ práve nachádza. V uvedených troch štátoch sa uvádza aj konkrétne mesto. Peňažnú zásielku si tak môže zákazník vyzdvihnúť na ktorejkoľvek pobočke Western Union a nepotrebuje k tomu žiadny bankový účet.
Táto služba sa realizuje cez pošty, banky alebo cestovné kancelárie. Pri odosielaní peňazí stačí vyplniť špeciálne tlačivo, preukázať sa dokladom totožnosti, vložiť potrebnú sumu v korunách vrátane poplatku a oznámiť prijímateľovi údaje potrebné na vyplatenie poukázanej sumy. Pri príjme je nevyhnutné uviesť meno odosielateľa, odkiaľ boli peniaze odoslané aj očakávanú sumu, prípadne číslo prevodu. Podmienkou na výplatu je aj predloženie dokladu totožnosti, resp. kontrolná otázka a odpoveď alebo heslo vopred dohodnuté s odosielateľom. Peniaze sa vyplácajú v korunách, v prípade pobytu v zahraničí v mene danej krajiny alebo v mene, ktorá je zmluvne dohodnutá s Western Union.
Western Union bol založený v roku 1851 ako telegrafická spoločnosť v USA. V roku 1871 predstavil produkt Money transfer, čiže prevod peňazí. Od roku 1995 sa firma stala súčasťou First Data Corporation, poskytovateľom elektronického prenosu dát. Službu Western Union využívajú klienti najmä v krízových situáciách, vo finančnej tiesni, ľudia, ktorí boli okradnutí, stratili peniaze či kreditné karty alebo chcú z rôznych dôvodov zaslať peniaze svojim príbuzným či priateľom. Službu využívajú tiež podnikatelia na udržanie hladkého priebehu podnikania.
Na ktorých poštách je dostupná služba Rýchle zasielanie peňazí
V rámci pilotnej prevádzky šlužbu poskytujú tieto pošty:
Bratislava 1, Bratislava 3, Bratislava 4, Bratislava 24, Bratislava 55, Bratislava 214, Trnava 1, Senica nad Myjavou, Piešťany 1, Dunajská Streda 1, Malacky, Nitra 1, Trenčín 1, Komárno 1, Nové Zámky 1, Štúrovo 1, Hurbanovo 1, Banská Bystrica 1, Brezno 1, Liptovský Mikuláš 1, Ružomberok 1, Lučenec 1, Prievidza 1, Považská Bystrica 1, Žilina 1, Snina 1, Strážske, Michalovce 1, Kráľovský Chlmec 1, Prešov, Bardejov 1, Svidník, Vranov nad Topľou 1, Košice 1, Košice 2, Košice 21, Rožňava 1, Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, Ždiar, a Spišská Stará Ves
Zdroj: Slovenská pošta, š. p.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 23:00