StoryEditor

"Ruskovi sa ťažko radí"

Minister hospodárstva Robert Nemcsics z kabinetu nemieni odísť, kým nedokončí prácu na príprave negociácií s Európskou komisiou a na štátnom rozpočte. Ruskova kandidatúra ho však vedie k prehodnoteniu členstva v ANO. Je pripravený odovzdať Ruskovi informácie o fungovaní rezortu. O tom, že by sa stal jeho poradcom, neuvažuje. "Pánovi Ruskovi sa ťažko radí," povedal. Demisiu podá v najbližších týždňoch, urýchliť ju môže súhlas premiéra s novým ministrom hospodárstva.
Štátny tajomník ministerstva dopravy Branislav Opaterný, ktorému spolu s ešte úradujúcim ministrom hospodárstva Robertom Nemcsicsom predsedníctvo ANO koncom augusta vyslovilo nedôveru, považuje včerajšiu nomináciu Pavla Ruska na tento post za nevhodnú. Na dokreslenie svojho stanoviska použil antické príslovie, podľa ktorého "koho chcú bohovia zničiť, toho rania slepotou". Informácie o prípadnom kandidátovi na obsadenie jeho postu zatiaľ Opaterný nemá, pričom však vzhľadom na odbornú náročnosť tejto funkcie spochybnil, že sa v radoch ANO vhodný kandidát vôbec nachádza.
Podľa exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka treba vec posudzovať z politickej a odbornej úrovne. "Každá politická strana má výsostné právo navrhnúť svojho ministra a pokiaľ nie sú zásadné výhrady, premiér musí akceptovať nomináciu," podotkol. Z odborného hľadiska je presvedčený, že výsledok ministrovania kohokoľvek je závislý od toho, akým tímom ľudí sa obklopí. "Funkcia podpredsedu národnej rady protokolárne je vyššia ako funkcia ministra hospodárstva a strana ANO zrejme musela mať vážne politické dôvody na to, aby svojho predsedu nominovala na tento post," domnieva sa Černák.
Ladislav Balko, riaditeľ Slovenskej agentúry pre podporu investícií a obchodu (SARIO), ktorá patrí ministerstvu hospodárstva, na okraj návrhu na nového ministra povedal: Je to predsa manažér, ktorý dokázal na zelenej lúke vybudovať taký prosperujúci podnik v trhovom prostredí, akým je televízia Markíza, dokáže teda iste riadiť aj ministerstvo. To je viac o manažovaní ako o politike, netreba sa toho obávať, veď cez Markízu tiekli miliardy korún, musí sa vyznať v ekonomike.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:43