StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

16.12.2001, 23:00

Frankfurter Rundschau
Bez spoločnej reči vidí každý len to, čo vidieť chce. Platí to aj o videonahrávke, kde Ládin reaguje na atentáty z 11. septembra. Nepomôžu ani titulky, ani zosilnený zvuk. Pre západnú verejnosť predstavuje neostrý videozáznam s konečnou platnosťou vinu bin Ládina. Pre signifikantnú časť moslimského sveta sú roztrasené zábery len potvrdením ich pôvodného podozrenia, že Amerika je krajinou, kde sa vyrábajú lži. (Videonahrávka ako klamlivé zrkadlo, Rolf Paasch, 16. 12.)

Nezavisimaja gazeta
Bush dáva stále viacej slobody špeciálnym službám a vojakom. Prezident priznáva stále väčšie právomoci pátracím akciám a ruší zaužívaný rámec, ktorý funguje už od aféry Watergate. Do kongresu postúpil na prerokovanie zákon, ktorý bude FBI povoľovať odpočúvanie telefonických rozhovorov a kontrolovanie internetu bez sankcií súdu, v prípade, že budú mať podozrenie na "teroristickú stopu". Nastal čas ochraňovať americkú ústavu. (Bush dáva slobodu pátracím akciám, Marina Kalašnikova, 15. 12.)

Los Angeles Times
Paštúni sú najpočetnejším kmeňom v Afganistane, je ich okolo 10 miliónov. Kmeň bol oporou Talibanu. Bol to, ale ten istý kmeň, ktorý kládol najväčší odpor Sovietom, bojoval proti Britom v 19. storočí a zničil armádu Akbara Veľkého pred troma storočiami. Sú nesmierne pyšní na svoje vojenské dedičstvo. "Mier je pre nás len vtedy, keď je vojna," hovoria. Ak neporozumieme a nebudeme rešpektovať tento systém a morálku, ktorá z neho plynie, naša intervencia v Afganistane nesplní naše očakávania. (Kultúrny šok, hovoríme, že si vážime rozdiely. Dokážeme akceptovať paštúnsky spôsob života, Charles Lindholm, 16. 12.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:10