StoryEditor

Sociálni demokrati akceptujú odstúpenie Šlahora

10.12.2001, 23:00

Predsedníctvo Sociálnodemokratickej strany Slovenska (SDSS) vzalo včera na vedomie odstúpenie Ľudomíra Šlahora z funkcie predsedu strany. Rozhodnutie o riešení takto vzniknutej situácie prijme mimoriadne zasadanie Ústrednej rady SDSS. Šlahor bol do funkcie predsedu SDSS zvolený na zjazde 26. mája, keď sa o predsednícky post už neuchádzal dovtedajší predseda Jaroslav Volf. Z funkcie odstúpil 6. decembra, pričom ako dôvod uviedol vyvodenie osobnej zodpovednosti za neúspech strany v komunálnych voľbách.
Predsedníctvo SDSS včera skonštatovalo, že výsledok v regionálnych voľbách zodpovedá súčasnému postavenou SDSS. Úmysel uchádzať sa o predsednícky post už ohlásil Rastislav Blaško, predseda trenčianskeho krajského výboru SDSS. V regionálnych voľbách sa uchádzal o post Bratislavského VÚC a umiestnil sa na šiestom mieste. V súvislosti s týmito voľbami Blaško obvinil vedenie strany z nedostatočnej pomoci kandidátom. Rozhodnutie Šlahora vzdať sa funkcie označil za útek pred zodpovednosťou a skladaním účtov na zjazde strany, ktorý sa má konať 16. februára. Podľa ústredného tajomníka SDSS Miroslava Špejla sú výroky Blaška neodôvodnené, pretože strana svojim kandidátom poskytla pomoc v rámci svojich možností. Čo sa týka Blaškovej kandidatúry, Špejl vyhlásil, že je otázne, či nájde oporu v straníckych štruktúrach.
V ostatných parlamentných voľbách SDSS získala štyri poslanecké mandáty v rámci SDK. Jozef Krumpolec zo strany vystúpil a stal sa členom SDKÚ, ostatní traja poslanci -- expredseda SDSS Jaroslav Volf, Miroslav Suchár a František Halmeš pôsobia v poslaneckom klube SDK. Súčasné volebné preferencie sociálnych demokratov dlhodobo nepresahujú jedno percento. Bývalý predseda SDSS Volf sa preto v priebehu roka 2000 neúspešne pokúšal o spoluprácu s ostatnými ľavicovými stranami -- SDĽ a SOP, pričom sa nevylučovala ani integrácia. Po nástupe Šlahora na predsednícky post sa opakovane diskutovalo o postavení strany v rámci vládnej koalície, pričom Šlahor patril medzi stúpencov odchodu strany z vlády. Ostatné takéto rokovanie bolo na celoslovenskej konferencii SDSS v Košiciach 15. septembra, kde návrh na odchod neprešiel o tri hlasy. Proti odchodu z koalície sa opakovane vyslovili všetci traja poslanci, ktorí SDSS reprezentujú v NR SR.
V druhom kole volieb do samosprávnych orgánov Košického VÚC bude SDSS podporovať Alojza Engliša (HZDS -- SDĽ -- SOP). Informoval o tom po rokovaní Predsedníctva SDSS Pavol Mutafov, jediný predstaviteľ tejto strany, ktorý bol zvolený do regionálneho zastupiteľstva. Tento krok odôvodnil tým, že ide o kandidáta zo spoločného stredo-ľavicového politického priestoru.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:38