StoryEditor

Kaník stiahol z vlády dôchodkovú reformu

26.03.2003, 23:00

Vláda včera nerokovala o koncepcii dôchodkovej reformy, hoci to pôvodne mala vo svojom programe. Minister práce Ľudovít Kaník ju totiž z rokovania stiahol. "Chceme ju najskôr predložiť na rokovanie tripartity a do Porady ekonomických ministrov," zdôvodňuje rozhodnutie ministra Kaníka jeho hovorca Martin Danko. Dnes bude o koncepcii rokovať Rada hospodárskej a sociálnej dohody, v pondelok Porada ekonomických ministrov a v stredu na budúci týždeň opäť vláda.
Ďalšou príčinou odkladu sú rozpory so silovými rezortmi -- ministerstvom vnútra a ministerstvom obrany -- v súvislosti s univerzálnosťou nového dôchodkového systému. Rezort práce podľa Danka uprednostňuje, aby podmienky sporenia a poistenia boli po reforme univerzálne, teda rovnaké pre všetkých. "Usilujeme sa, aby neexistovalo žiadne zvýhodnenie v závislosti od toho, v akej sfére ľudia pracujú," povedal Danko. V súčasnosti majú napríklad vojaci a policajti iný režim v oblasti dôchodkov ako bežní občania.
Najnovší návrh koncepcie sa líši od toho, ktorý Kaník ešte vo februári prezentoval so svojím tímom. Nepočíta sa už s postupným zánikom priebežného systému, ktorý mal pôvodne slúžiť len pre tú časť občanov, ktorí by si nedokázali nasporiť dostatočnú sumu prostriedkov na svojich dôchodkových účtoch. V súčasnosti sa už hovorí o zmiešanom dôchodkovom systéme s troma stabilnými piliermi -- priebežným, kapitalizačným a dobrovoľným. "Aby reforma bola politicky priechodná a deficity čo najmenšie, uvažujeme o tom, že priebežný pilier by mal plniť určitú, ale len obmedzenú, funkciu aj naďalej," povedal Danko. Pripustil, že aktuálny návrh je oproti pôvodnému konzervatívnejší, podľa neho však zodpovedá súčasným trendom v krajinách Európskej únie.
Problémovým bodom reformy je financovanie deficitu Sociálnej poisťovne, ktorý vznikne tým, že časť odvodov si ľudia budú odkladať na osobné účty. Pri výpočtoch budúceho deficitu ministerstvo práce nerátalo s tým, že invalidné a čiastočné invalidné dôchodky môžu prejsť do pôsobnosti komerčných poisťovní, hoci je to v samotnom návrhu koncepcie reformy. "Nepočítali sme s tým preto, lebo najskôr sa chceme spýtať vlády, či vôbec máme uvažovať o prechode invalidných dôchodkov do komerčných poisťovní," povedal generálny riaditeľ sekcie sociálneho poistenia na ministerstve práce Ivan Švejna.
Pred možnými fiškálnymi rizikami dôchodkovej reformy už varovalo ministerstvo financií, strana ANO a najnovšie aj odborári. Podľa viceprezidenta Konfederácie odborových zväzov Petra Gajdoša nie je dostatočne vyriešená otázka krytia transformačných nákladov na reformu dôchodkového systému. Okrem toho odborári vytýkajú predloženému konceptu aj nedostatočnú previazanosť na daňovú reformu a neriešenie problému invalidných dôchodkov. Odborári uprednostňujú zachovanie priebežného piliera. "Ľudia s podpriemernými príjmami nemôžu očakávať dôchodky, ktoré im zabezpečia dôstojnú životnú úroveň," povedal na margo kapitalizačného piliera Gajdoš. Na osobné účty by podľa neho nemalo ísť 10 percent z hrubej mzdy, ale len 2 -- 3,5 percenta.
Iní kritici vytýkajú návrhu, že sa v ňom chýba väzba na ďalšie zložky sociálneho poistenia, ako nemocenské a úrazové poistenie. Takisto sú výhrady k tomu, že len minimálna pozornosť sa venuje priebežnému systému, ktorý bude ešte dlho predstavovať základnú formu dôchodkového zabezpečenia rozhodujúcej časti obyvateľstva.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 17:26