StoryEditor

Koncom októbra schôdza veriteľov

16.09.2002, 00:00
Okresný úrad práce v Spišskej Novej Vsi by mal v čo najkratšom čase uvoľniť viac ako 2, 5 mil. Sk z garančného fondu pre 149 pracovníkov Nového Domova Holding (NDH), a. s., v konkurze. Ide o dlhujúce výplaty zamestnancom fabriky v období od 8. mája do 7. augusta (do vyhlásenia konkurzu). HN to potvrdila správkyňa konkurznej podstaty tejto spoločnosti Jaroslava Oravcová.

Od vyhlásenia konkurzu rozviazalo s firmou pracovný pomer 30 zamestnancov. Časť z nich ho ukončila dohodou, pre nadbytočnosť, niektorí ho rozviazali pre nevyplatenú mzdu a ďalší odišli na vlastnú žiadosť. Predseda Predstavenstva NDH Štefan Oltman pripustil, že by malo odísť ešte približne desať pracovníkov. Momentálne zabezpečuje správkyňa súpis konkurznej podstaty. Koncom októbra by sa mala podľa jej slov uskutočniť chôdza veriteľov a prieskumné pojednávanie na Krajskom súde v Košiciach.
Zostávajúcim zamestnancom poskytla prácu na základe dohody o prepožičaní výrobná firma Nový Domov Holding I, a. s. Po strate trhu v Nemecku sa jej v septembri podarilo podpísať ročný kontrakt s iným európskym zahraničným odberateľom (ktorý si neželá byť menovaný) na dodávku čerešňového a dubového nábytku. Objem výroby by mal za obdobie od tohoročného septembra do toho istého mesiaca budúceho roku predstavovať okolo 50 mil. Sk, pričom mesačne by sa mal pohybovať na úrovni 5 mil. Sk.
Napriek tomu, že zahraniční partneri sú vzhľadom na danú situáciu veľmi opatrní, tunajšieho výrobcu si vybrali i preto, že už v minulosti bola bývalá nábytkárska fabrika zameraná na výrobu masívneho nábytku a v dlhoročnej tradícii dokáže pokračovať. Keďže NDH I je obmedzený chýbajúcim prevádzkovým úverom, odberateľ v tejto fáze nakúpil potrebnú surovinu na následné spracovanie nábytku. Š. Oltman pre HN uviedol, že NDH I (i v nej je predsedom predstavenstva) okrem tejto zakontrahovanej výroby očakáva i výsledok verejnej súťaže na výrobu drevených lavíc do Mauretánie. Pre tamojšieho odberateľa už v minulosti tento sortiment dodávali. Konečný verdikt bude však známy až koncom septembra tohto roku. V prípade, že z verejnej súťaže vyjde NDH I víťazne, znamenalo by to pre ekonomiku tejto výrobnej spoločnosti krok vpred a postupné vymanenie sa zo záporných čísel. V neposlednom rade by to pomohlo zachovať zamestnanosť viac ako 100 ľudí. NDH I už dnes pociťuje prínos priemyselného parku zameraného na drevospracujúci priemysel, ktorý je situovaný v areáli pôvodnej fabriky Nového Domova. V tých priestoroch, ktoré sú zrekonštruované a boli predané do priemyselného parku už pôsobia aj niektorí investori. Tí sa už začali spolu podieľať na režijných nákladoch tohto rozsiahleho komplexu. Konkurz NDH teda podľa Š. Oltmana, v žiadnom prípade neohrozuje priemyselný park, ktorý je vo vlastníctve mesta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:40