StoryEditor

Internet oslavuje

02.09.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Druhého septembra uplynie už 35 rokov od vzniku internetu. V ten deň vedci amerického ústavu UCLA spojili dva objemné počítače päťmetrovým káblom a vyskúšali prenos dát medzi nimi. Odvtedy prešiel internet obrovským rozvojom a ešte ani zďaleka nie sú vyčerpané možnosti jeho zdokonaľovania. Po úspešnej výmene údajov medzi dvoma počítačmi sa v januári 1970 pripojili do prvej počítačovej "siete" tri ďalšie počítače. Za otca internetu sa pokladá profesor Len Kleinrock. Internet v nasledujúcich rokoch rýchlo napredoval. Obohatil sa o e-mail, základný komunikačný protokol nazývaný TCP/IP a v 80. rokoch sa zrodila svetová sieť -- www -- World Wide Web. V minulom desaťročí sa internet vylial zo svojho vojenského a vzdelávacieho koryta, prenikol do obchodu a domácností.
Zdokonaľovanie tohto komunikačného systému pokračuje vysokým tempom aj v súčasnosti. Podľa Stephena Crockera, jedného z priamych účastníkov pokusu s prvým prepojením počítačov 2. septembra 1969, teraz predsedu pre bezpečnosť v americkom internetovom dohľade, v súčasnosti sa vyvíjajú rozličné programy na zvýšenie bezpečnosti majiteľov internetových adries pred ohrozením zvonku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:33