StoryEditor

Mečiar musí odolávať tlaku vo vnútri vlastnej strany

Členovia HZDS-ĽS v krajoch volajú po výmene predsedu strany, ktorý dostal hnutie napriek víťazstvu vo voľbách do vnútornej i zahraničnej izolácie. Vladimíra Mečiara môže z funkcie odvolať iba mimoriadny republikový snem. Ten môže podľa stanov strany zvolať 75 % členov republikového predstavenstva alebo tretina, teda tri krajské organizácie. Republikové predstavenstvo by sa malo zísť 12. októbra. Mečiar sa však minulý piatok vyjadril, že odstúpiť z postu predsedu nemieni.
"Tlak na zvolanie mimoriadneho snemu HZDS, na ktorom by sa urobila analýza volieb a povolebnej situácie, je obrovský," povedal podpredseda bratislavskej krajskej organizácie hnutia Dušan Kleiman. Petržalské okresné predstavenstvo HZDS sa za zvolanie mimoriadneho snemu vyslovilo jednomyseľne. Zvolanie mimoriadneho republikového snemu bratislavská krajská organizácia pravdepodobne podporí. Jej predseda Ladislav Polka by osobne uvítal zmenu na poste predsedu poslaneckého klubu hnutia, ktorým bol doteraz Tibor Cabaj. Polka odôvodnil zvolanie mimoriadneho snemu najmä nespokojnosťou členov so stanovami hnutia.
Podľa tajomníčky Krajského predstavenstva (KP) HZDS v Žiline Kataríny Kalankovej sú členovia nespokojní s povolebnou pozíciou hnutia na Slovensku. "Na KP sme zhodnotili volebné výsledky i situáciu v kraji. Neboli však požiadavky na zvolanie mimoriadneho snemu. Niekde už rokovali okresné predstavenstvá HZDS, v ďalších okresoch budú v nasledujúcich dňoch. Zatiaľ nemám žiadne oficiálne stanovisko ani o požiadavke odvolať Mečiara z postu predsedu," povedala Kalanková. Dodala, že hlbšiu analýzu situácie v HZDS v Žilinskom kraji urobia až po komunálnych voľbách.
Predstavitelia HZDS v Košickom kraji sú opatrní a odmietajú sa k prípadnej požiadavke na odstúpenie Vladimíra Mečiara z postu predsedu hnutia konkrétne vyjadriť. Odvolávajú sa pritom na závery zasadnutí okresných predstavenstiev. Funkcionári však netaja nespokojnosť s výsledkami hnutia vo voľbách, keď namiesto očakávaných 20 % získalo v Košickom kraji len asi 13 %. "Čakal som viac. Len štyrom okresom v kraji sa podarilo zvíťaziť," povedal krajský tajomník Vasil Kolesár. Zároveň potvrdil, že KP HZDS-ĽS sa bude 7. októbra zaoberať abdikáciou Gustáva Krajčiho z postu predsedu KP hnutia v Košickom kraji ako reakciou na výsledky HZDS vo voľbách v kraji. "Či sa nejaké kraje zaoberali odchodom pána Mečiara, o tom nič neviem," reagoval na informácie, že Prešovský, Banskobystrický, Trnavský, Žilinský a Košický kraj sú za odstúpenie Mečiara. O niečo konkrétnejší bol predseda Okresného predstavenstva HZDS v okrese Košice III Oskar Ivanko. "Zrejme pokračovanie v tej ceste už nie je možné," reagoval.
Žiadne oficiálne stanovisko Prešovského kraja do pondelka 30. septembra krajské štruktúry hnutia nevydali. Ako povedal predseda KP Peter Chudík, "ak niektorí predstavitelia HZDS rokovali o personálnych otázkach v strane, tak mimo jej oficiálnych štruktúr". Chudík má informácie o nespokojnosti v niektorých okresoch Prešovského kraja a bude s jednotlivými predsedami okresných predstavenstiev rokovať.
HZDS musí urobiť hĺbkovú analýzu nielen volieb, ale aj svojej politiky vôbec na všetkých úrovniach. Strana je pevná, jej štruktúry fungujú, členovia strany však musia vedieť, ako ďalej. Uviedol to predseda okresnej organizácie HZDS v Banskej Bystrici, člen republikového predstavenstva Milan Urbáni. Či sa táto organizácia prikloní k zvolaniu mimoriadneho snemu, rozhodne okresné predstavenstvo vo štvrtok. O tom, či chce banskobystrická krajská organizácia HZDS prejaviť spolu s ďalšími štyrmi krajmi iniciovaním mimoriadneho snemu svoju nespokojnosť, zatiaľ Urbáni oficiálne nevie, pretože o tom ešte nerokovalo KP. To by sa malo zísť začiatkom budúceho týždňa.
Členská základňa HZDS v Nitrianskom kraji má k otázke personálnych zmien na poste predsedu strany pomerne konzervatívny postoj. Podľa tajomníčky KP HZDS Lýdie Forrovej nemajú výhrady voči zvolaniu mimoriadneho republikového snemu, ale voči časovému horizontu, v ktorom by sa mal konať. Riešenie vnútrostraníckych problémov tesne pred komunálnymi voľbami považuje za krajne nevhodné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:39