StoryEditor

Hospodárske výsledky hýbali burzami

25.07.2003, 00:00

Mnohé významné európske spoločnosti včera zverejnili hospodársky výsledok za druhý štvrťrok. Každá pozitívna či negatívna správa jednotlivých firiem ovplyvnila ceny akcií na burzách. Európske burzy sa dopoludnia posilnili najmä vďaka farmaceutickým firmám ako AstraZeneca, Merck a Serono, ktorých zisky prekonali očakávania analytikov. Hlavné indexy si polepšili na všetkých európskych trhoch okrem Rakúska.
Farmaceutické spoločnosti si počínali najlepšie z 18 priemyselných skupín zahrnutých v indexe Stoxx 600. Skupina obsahujúca spoločnosti zdravotnej starostlivosti si od piatku polepšila o 3,4 percenta, čo je viac ako dvojnásobok druhej najlepšej skupiny, ktorou sú služby. AstraZeneca, druhý najväčší výrobca liekov v Európe, si dopoludnia polepšila o 5,4 percenta. Spoločnosť zlepšila svoj celoročný výhľad, keď uviedla, že zisk za druhý štvrťrok predstavoval 666 miliónov USD, oproti 614 miliónom, ktoré predpovedali analytici. Výrazný 5-percentný nárast zaznamenali akcie najväčšieho európskeho výrobcu biotechnológii, spoločnosti Serono. Jej čistý zisk za druhý polrok bol 107,7 mil. USD a tiež prekonal očakávania analytikov.
Dve najväčšie poisťovne vo Veľkej Británii, Prudential Plc. a Aviva Plc., sa posilnili po tom, čo poisťovňa Legal & General Group Plc. oznámila, že očakáva nárast predaja v druhom polroku vďaka stabilnejším finančným trhom. Aviva si polepšila o 2,8 a Prudential o 2,9 percenta.
Akcie automobiliek oslabli, keď PSA Peugeot Citroën uviedol, že jeho čistý zisk klesol v prvej polovici tohto roku o 12 percent. Pod slabší výsledok sa podpísal nízky predaj na kľúčovom domácom trhu a výrazné zvýšenie hodnoty eura. Francúzsky výrobca áut oznámil čistý príjem za prvý polrok 869 miliónov eur, čo je oveľa menej ako očakávania analytikov, ktorých predpoklad bol podľa Dow Jones Newswires 985 miliónov eur. Spoločnosť uviedla, že aj napriek slabším výsledkom v žiadnom prípade neplánuje znížiť produkciu a stále je pre ňu aktuálne dosiahnuť celosvetový predaj 3,35 milióna áut v tomto roku.
Hospodársky výsledok zverejnil aj nemecký priemyselný gigant Siemens AG. Jeho zisk za posledný štvrťrok klesol o 13 percent, a to pre slabší dopyt. Viaceré divízie však splnili svoje ciele, vďaka čomu patrili včera akcie Siemensu medzi najúspešnejšie. Čistý príjem spoločnosti za posledný štvrťrok predstavoval 632 mil. eur alebo 71 centov na akciu, uviedol hovorca Siemensu Peter Gottal.
Opačným smerom sa ubral STMicroelectronics, najväčší európsky výrobca čipov, keď stratil 5,3 percenta hneď po zverejnení nižšieho zisku ako sa očakávalo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:53