StoryEditor

Klienti BDV žiadajú 3,9 miliardy korún

15.10.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR
Pohľadávky takmer 18-tisíc klientov skrachovaného nebankového subjektu BDV Družstvo zo skupiny Drukos overil včera banskobystrický krajský súd na prieskumnom pojednávaní. Poškodení žiadajú v konkurze predbežne asi 3,9 miliardy korún.
Výška uznaných pohľadávok bude podľa sudkyne Milady Dzuroškovej známa až o niekoľko dní. Na ich analýzu potrebujú minimálne dva týždne. Správkyňa konkurznej podstaty Tatiana Šumichrastová môže totiž pohľadávku uznať úplne alebo len čiastočne. Podľa sudkyne je veľmi málo tých, ktoré uznala ako celok, takmer každú druhú pohľadávku čiastočne poprela. Svedčí to o tom, že občania vôbec nevedeli, čo v BDV Družstvo pri uložení peňazí podpisovali. Podpisy mnohých figurujú okrem zmluvy o vklade na ďalších troch či štyroch zmluvách. Ide, napríklad, o zmluvu o zmene pôvodnej na zmluvu o cestovnom šeku alebo o darovaciu. To znamená, že úroky z vložených financií alebo šek darovali firme Drukos, prípadne inej spoločnosti. Zmluvy uzatvárali tiež s Poisťovňou Drukos. Tieto pohľadávky nemôžu zo zákona uspokojiť v konkurznom konaní BDV Družstvo.
Každý z klientov, ktorý sa domnieva, že správkyňa neodôvodnene poprela jeho pohľadávku úplne alebo čiastočne, môže podať voči nej takzvanú incidenčnú žalobu. Sudkyňa odhaduje, že túto možnosť by mohla využiť minimálne polovica z prihlásených.
Prieskumné pojednávanie sa začalo 16. septembra a o svoje peniaze sa vtedy hlásilo 16 500 veriteľov BDV Družstvo. Napriek predpokladom, že ich počet sa môže zvýšiť až na 38-tisíc, v priebehu 21-dňového prieskumného konania prihlásilo svoje pohľadávky už iba necelých 900 občanov. Hoci na každý deň pozvali asi 800 ľudí, spolu ich prišlo za 20 dní 2 075, teda priemerne sto denne.

Schôdza veriteľov Horizontu pokračuje

Dnes sa má v Košiciach zvoliť veriteľský výbor a schváliť plán speňaženia konkurznej podstaty skrachovaného nebankového subjektu Horizont. Podľa konkurzného správcu nesporný majetok Horizontu je v súčasnosti 764 mil. Sk. Sporný, ktorý tvoria aj pohľadávky prevdené na tretie osoby je 1,3 mld. Sk. Včera sa prezentovali veritelia Horizontu. Pohľadávky zatiaľ prihlásilo vyše 42 tisíc subjektov. Päť subjektov spolu s najväčším veriteľom B.M.G. Invest, ktorá si voči Horizontu uplatňuje pohľadávku v objeme takmer 5 mld. Sk, zastupuje približne 75 % všetkých pohľadávok.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:28