StoryEditor

Farmári nebudú ukrátení

10.06.2003, 00:00
"Pri zjednodušenom systéme vyplácania priamych platieb (SAP) pre slovenských poľnohospodárov dosiahne podpora vypočítaná na výmeru ornej pôdy v SR na budúci rok 5 546 korún na hektár. Pri plnom uplatnení monitorovacieho a administratívneho systému IACS by to bolo 5 909 korún (pri kurze 42 Sk/eur).
  • Ministri budú rokovať o agrárnej reforme
  • Pretože sa však pri zjednodušenom systéme priame platby vyplácajú nie na ornú pôdu, ale na celkovú výmeru pôdy (2,4 milióna ha), znamená SAP podľa Zsolta Simona minimálne zníženie podpory pre jedného farmára. Pri týchto prepočtoch rezort vychádzal z prisľúbeného doplatku v roku 2004 z národného rozpočtu do výšky 55 percent. "Túto sumu má poľnohospodár zaručenú aj v najlepších výrobných podmienkach. Potrebuje iba identifikačné číslo a výmeru pôdy zaznamenanú v pozemkovom registri," zdôraznil minister. Doplatok do možných 40 či 55 percent však bude podliehať pravidlám plného systému a európske smernice budú platiť aj na čerpanie eurofondov na rozvoj vidieka.
    Dôležité je, že pri zjednodušenom systéme priamych platieb farmári najmä v najlepších výrobných podmienkach budú vedieť realizovať viac, ako vynegociovanú produkciu. Práve tento moment prispieva podľa Simona k zvýhodneniu slovenských poľnohospodárov vo vzťahu k EÚ. Pri dohodnutých kvótach sa totiž bralo do úvahy, že isté percento pôdy bude nevyhnutné úhorovať. Tým, že pri SAP Slovensko nebude musieť ornú pôdu nechať ladom, získa predstih.
    Naši poľnohospodári môžu pri zjednodušenom systéme rovnako ako pri plnom IACS rátať s celkovou európskou podporou na priame platby do objemu 3,2 miliardy korún (25 percent úrovne krajín terajšej pätnástky), ďalších 3,5 miliardy korún môžu čerpať z eurofondov rozvoja vidieka na podporu produkčne znevýhodnených oblastí.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    08. máj 2024 15:57