StoryEditor

Česká koruna blízko historických maxím

15.07.2004, 00:00
Kurz českej koruny oproti doláru sa v utorok dostal až k 25,28 koruny za dolár a priblížil sa tak na dosah historicky najsilnejšej úrovni 25,27 koruny za dolár. Aj keď sa včera česká koruna oproti doláru mierne oslabila, trend je jasný a kurz koruny oproti doláru by v najbližších dňoch mohol dosiahnuť nové rekordné hodnoty.

Kurz českej koruny oproti doláru sa v utorok dostal až k 25,28 koruny za dolár a priblížil sa tak na dosah historicky najsilnejšej úrovni 25,27 koruny za dolár. Aj keď sa včera česká koruna oproti doláru mierne oslabila, trend je jasný a kurz koruny oproti doláru by v najbližších dňoch mohol dosiahnuť nové rekordné hodnoty. Oproti euru sa česká koruna včera pohybovala v úzkom intervale 31,40 až 31,50 koruny za euro a za dva mesiace získala oproti euru viac ako tri percentá.
Ak sa v prípade posilňovania slovenskej koruny analytici zhodujú v jeho príčinách, v prípade českej koruny sa zhodujú len na tom, že má priestor na ďalšie posilňovanie. Ich zhoda sa však končí pri otázkach, aké sú príčiny zhodnotenia meny a čo bude trh v nasledujúcich mesiacoch sledovať.
Uverejnené čísla o júnovej inflácii a nezamestnanosti kurz ignoroval, povedal pre ČTK díler Českej sporiteľne Viktor Mikulecký. Výsledky sa veľmi nelíšili od očakávania trhu. Mikulecký tiež nevylúčil, že by česká koruna oproti doláru mohla zdolať novú rekordne silnú hladinu už tento týždeň.
Oproti euru sa česká mena v nasledujúcich dňoch zrejme usadí na úrovni asi 31,50 za euro. Obchodovaniu budú udávať smer predovšetkým zahraniční investori, trh bude naďalej sledovať dianie na politickej scéne, dodáva Mikulecký. "Pravdepodobnosť, že Stanislav Gross zostaví vládu, je dnes vyššia ako pred týždňom," povedal šéf dílingu Živnostenskej banky Ladislav Louka. Aj keď sa od jeho vlády nedá očakávať prehĺbenie reformy verejných financií, reakcia koruny je pozitívna. Finančné trhy majú averziu voči politickej nestabilite. Podľa Louku budú trh sledovať okrem politického diania najmä sadzby ČNB.
Hlavný ekonóm Komerčnej banky Kamil Janáček si však nemyslí, že by sa mal preceňovať vplyv politickej situácie na korunu. "Koruna reagovala najmä na makro údaje, ako je vyhliadka na dobrý rast HDP nižšia ako očakávaná inflácia," povedal pre české HN. Kurz českej koruny ku koncu roka by mal byť, podľa Janáčka, približne 31 korún za euro.
Podľa Markéty Šichtařovej z Volksbank CZ, je trend v poslednom čase veľmi nejasný. "Z dlhodobejšieho hľadiska možno hovoriť skôr o stagnácii," uviedla analytička. Dlhodobým investorom uvažujúcim v horizonte týždňov či mesiacov sa stále oplatí držať české koruny, krátkodobí špekulanti podľa jej názoru nemôžu počítať s tým, že v blízkom čase bude trend príliš výrazný.
David Marek z Patria On-line pre české HN zdôraznil rýchlejší rast českej ekonomiky oproti krajinám EÚ. Česká koruna je podľa neho oproti euru stále podhodnotená. Otázkou je, aká bude reakcia meny na hroziacu bankovú krízu v Rusku. Podľa Marka tá môže viesť nielen k výpredaju ruských aktív, ale aj stredoeurópskych dlhopisov, čo by mohlo českú menu zraziť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:01