StoryEditor

Kandidáti sú s výsledkami z Kodane spokojní

15.12.2002, 23:00

Rokovací maratón medzi Európskou úniou a kandidátskymi krajinami sa v piatok v Kodani skončil. Ťahanice o finančné prostriedky až do poslednej chvíle však akosi zatienili slávnostnú atmosféru, ktorá mala nastať. Najväčšie nadšenie zaznelo z Poľska. "Po celodenných ťažkých rokovaniach boli všetky požiadavky, s ktorými sme prišli do Kodane, prijaté," povedal neskoro večer pred novinármi poľský premiér Leszek Miller. "Po mnohých rokoch sa sen miliónov Poliakov stal skutočnosťou," dodal dojatý, lebo viedol najdlhšie a najtvrdšie rokovania s úniou. Poďakoval Poliakom, politikom, vyjednávačom aj pápežovi Jánovi Pavlovi II. Výsledky summitu nadšene vítali aj poľské médiá. V krajine pritom neutícha lavína reakcií na úspešné zavŕšenie summitu. Varšava vybojovala, čo chcela a po Kodani sa dá povedať, že niet porazených -- len víťazov. Tvrdia to predstavitelia poľskej vlády, ktorých negatívne odozvy spoza západnej hranice nechávajú chladnými. Poľsko hralo do poslednej chvíle vabank. Stalo sa v pozitívnom i negatívnom zmysle hviezdou vrcholnej schôdzky v Kodani. Varšava sa postarala o atmosféru, aká ešte na žiadnom summite nebola. Stanovisko Poľska prekročilo isté normy, ale ukázalo sa, že nakoniec Poliaci dosiahli svoje. Také sú vzorky komentárov, ktoré v noci a na včera prichádzali najmä zo západnej časti Európy. Poľskí politici vo chvíľach, keď z nich spadlo napätie ostatných hodín, neskrývali spokojnosť. Prvé reakcie verejnosti naznačili, že predstavitelia, ktorí sa na dlhoročných negociáciách i na ich finále v Kodani podieľali, v očiach občanov získali.
"Vrátili sme sa domov, do Európy, a túto príležitosť nesmieme premárniť," vyhlásil maďarský premiér Péter Medgyessy. V rozhovore pre najväčší maďarský denník Népszabadság predseda vlády označil výsledky summitu za úspech a zdôraznil, že tento úspech si Maďari zaslúžia pre svoju tisícročnú kultúru, svoje hodnoty a spôsob myslenia. Maďarsko dosiahlo v oblasti hospodárstva, kultúry a stability politiky takú úroveň, s ktorou môžu jeho obyvatelia vstúpiť do veľkej európskej rodiny a byť v nej so vztýčenou hlavou. Konštatoval včera v Budapešti maďarský prezident Ferenc Mádl v reakcii na kodanskú dohodu. Expremiér Viktor Orbán na tlačovej besede povedal, že maďarská delegácia viedla na kodanskom summite EÚ slabé, nevýrazné a neúspešné rokovania. Výsledkom toho je skutočnosť, že Poľsko a Česko dosiahli významné úspechy v záverečnej fáze rokovaní.
Práve o úspechu Českej republiky sa mnoho diskutuje. Českí predstavitelia väčšinou uvítali výsledok kodanského summitu. Český prezident Václav Havel ocenil úspech českého vyjednávania s EÚ a uzatvorenie prístupových rokovaní. Podľa prezidentovho hovorcu Ladislava Špačka Havel oceňuje prácu celého tímu českých vyjednávačov za všetky roky. Zdôraznil ale, že okrem debaty o cenách a finančných kompenzáciách, treba premýšľať aj o hodnotách, ktoré členstvo v EÚ prinesie. Český premiér Vladimír Špidla (ČSSD) je s výsledkom rokovaní spokojný a ČR podľa neho vyjednala dobré podmienky. "Výsledok potvrdzuje, že sme takí dobrí členovia širokej európskej rodiny, ako doterajší členovia EÚ," tlmočila stanovisko premiéra hovorkyňa českej vlády Anna Stárková. Opoziční politici a niektorí komentátori tvrdia, že vyjednávačom sa nepodarilo vyjednať toľko, ako ostatným krajinám.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:39