StoryEditor

Nový šéf má zastaviť krach MSNBC

18.02.2004, 23:00
MSNBC sa už roky nevie vyslobodiť z pozície outsidera na trhu káblových spravodajských televízií v USA. Jej nástup v roku 1996 bol vskutku sľubný: napríklad fleš o explózii jumbo-jetu spoločnosti TWA nad newyorským Long Islandom odvysielal osem minút pred vtedajším lídrom CNN.

Podobne dobre si televízia počínala aj sedem rokov neskôr, keď ako prvá priniesla správu o začiatku americkej invázie v Iraku. Ani dočasný vzostup však nezmenil fakt, že MSNBC je zo všetkých káblových sietí azda v najhlbšej a najdlhšej kríze, čo dokazujú jej hospodárenie a kontinuálne aj sledovanosť. Priemerný podiel medzi divákmi spravodajských televízií je len o niečo vyšší než 10 percent, Fox News má vyše 30 percent a CNN za Foxom tiež o pár percent zaostáva. To, že jej popularita je taká nízka, je paradoxom, pretože sa môže spoliehať na hustú celosvetovú sieť korešpondentov NBC, spolupracuje s vyše 200 pridruženými stanicami a môže exkluzívne využívať rozsiahly archív nielen NBC, ale aj National Geographic Society.
Vedenie si však povedalo, že stačilo, a do čela potápajúcej sa lode vymenuje veterána manažmentu amerického televízneho spravodajstva Ricka Kaplana. Ten má nahradiť odchádzajúceho Erika Sorensona, ktorý sa za päť rokov vo vedení len márne pokúšal zvrátiť negatívny trend a posunúť spoločný podnik NBC a Microsoftu do čiernych čísel.
Od roku 2000 sa neúspešne snažil zmeniť stratégiu informovania a orientoval televíziu na bulvárnu publicistiku zameranú najmä na zločiny, z ktorých cítiť senzáciu. Vlastne, úplne neskrachovala, pozitívne sa prejavila v roku 2002 v čase vyčíňania washingtonského snajpera, no to je pre významného hráča na mediálnom trhu žalostne málo. Posledné dva roky stíhala MSNBC jedna zlá správa za druhou. Najprv to bola s veľkou reklamnou kampaňou spustená talkšou liberálneho komentátora Phila Donahua. Z televíznych obrazoviek na newyorskom Time Square sa Donahueho hlas lákajúci divákov na novú reláciu ozýval tak často, že Newyorčania si ho mohli začať asociovať so svojimi manželmi či manželkami. Na plnej čiare prepadla a už po šiestich mesiacoch ju museli zrušiť. Ďalšiu ranu predstavovala pompézna novinárka Asleigh Banfieldová, ktorá intelektuálnym štýlom informovala z ulíc Bagdadu aj Seattlu, kde sa pátralo po nezvestnej tínedžerke. Nehovoriac o rok ohlasovanej relácii populárneho exguvernéra Minnesoty Jesseho Venturu (mimochodom má slovenský pôvod, podobne ako hviezda "primetime" na CNN Paula Zahnová), ktorú nakoniec posunuli do neatraktívneho víkendového času a nakoniec aj zrušili. Všetko zavŕšil počas irackej vojny reportér Peter Arnett, keď laškoval z irackou televíziou - od NBC/MSNBC, pochopiteľne, dostal "vyhadzov".
Kaplan je známym "svojím agresívnym štýlom a nadmernou osobnosťou," no jeho profesionálna kariéra môže byť pre MSNBC rovnako výhodou ako nevýhodou. Počas svojho pôsobenia v americkom televíznom spravodajstve síce vytvoril také úspešné projekty v ABC ako Nightline či nové hlavné večerné správy World News Tonight, ale stál na začiatku krízy CNN, ktorá sprevádza stanicu až dodnes. Ako šéf americkej verzie CNN spustil projekt pestrých publicistických šou vytváraných v spolupráci s redakciami popredných časopisov, ktorých výsledkom nebolo nič okrem neuveriteľného fiaska. To, či je Kaplan tým správnym mužom na záchranu MSNBC, ukáže už blízka budúcnosť a reakcie divákov.

O amerických spravodajských televíziách
Fox News Channel
- Najsledovanejším hráčom na americkom trhu 24-hodinových spravodajských staníc je Fox News Channel. Divákov si získava bulvárnejším a neformálnym prístupom k spravodajstvu. Priamo na individuálny príjem je určený Fox na družici Hot Bird 6 (13°E), na kmitočte 10,992 GHz, polarizácia vertikálna, SR 27500, FEC 3/4.
CNN
- Prvá spravodajská televízia sa snaží od Foxu opäť získať post lídra, celosvetovú slávu si získala počas krízy a vojny v Perzskom zálive v rokoch 1990 - 1991 a aj dnes väčšina ľudí v prípade mimoriadnych udalostí zapína práve CNN. Medzinárodná verzia CNN je prístupná na našom území z viacerých satelitov a je v ponuke väčšiny káblových či satelitných operátorov.
MSNBC - Prenos originálnej verzie MSNBC US je v Európe v súčasnosti prijímateľný v digitálnej verzii na družici Telstar 12 (pozícia 15 °W), na kmitočte 11,631 GHz, polarizácia horizontálna, SR 1500, FEC 3/4.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:27