StoryEditor

V EÚ bude žiť osem miliónov Rómov

01.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

V Európskej únii bude po roku 2007 žiť viac ako osem miliónov Rómov, čo z rómskej komunity urobí jednoznačne najväčšiu etnickú menšinu na území únie. Európska komisia preto včera vyzvala terajšie i budúce členské štáty vrátane Slovenska, aby zvýšili úsilie pri sociálnej integrácii Rómov. Komisárka pre sociálne otázky Anna Diamantopulová sa na medzinárodnej konferencii o postavení Rómov v rozšírenej únii v Budapešti vyslovila za lepšiu spoluprácu medzi EÚ, Svetovou bankou a ďalšími medzinárodnými organizáciami.
"Rozšírenie prinesie Európskej únii niekoľko miliónov nových rómskych spoluobčanov. Rómovia v súčasných i budúcich členských štátoch čelia extrémnym podmienkam sociálneho vylúčenia a diskriminácie. Musíme plne využiť politiky EÚ a jej finančné zdroje na riešenie tohto problému," vyzvala Diamantopulová.
Hoci presné čísla nie sú k dispozícii, Európska komisia odhaduje, že počet Rómov v únii sa zvýši na viac ako osem miliónov po roku 2007, keď sa členmi EÚ majú stať aj Rumunsko a Bulharsko. Rómovia sa tak stanú najväčšou etnickou menšinou v únii, uviedla komisia. Pripomenula, že riešenie rómskej problematiky v kandidátskych krajinách pozorne sleduje a finančne podporuje. Len za uplynulé tri roky poskytla EK v rámci programu Phare na rómske projekty na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku vyše 77 miliónov eur. Mnoho projektov tiež financujú samotné členské štáty EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:30