StoryEditor

Nové krajiny EÚ by sa nemali ponáhľať

17.11.2003, 23:00
Nové krajiny EÚ by sa nemali ponáhľať, podľa člena Rady guvernérov ECB Klausa Liebschera prvá pristupujúca krajina zavedie euro na konci tejto dekády

"Nové krajiny Európskej únie by sa nemali ponáhľať so zavedením eura, ale namiesto toho by opatrne mali pripravovať svoje ekonomiky." Na finančnom a ekonomickom fóre vo Viedni to povedal člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Klaus Liebscher. V panelovej diskusii sa podobne vyjadril aj viceprezident ECB Lucas Papademos a dodal, že nové krajiny musia zlepšiť svoje deficity verejných financií pred tým, ako zavedú spoločnú európsku menu.
"Signifikantný progres dosiahlo 10 kandidátskych krajín v ekonomických reformách, keď sa im podarilo znížiť infláciu a úrokové sadzby a dosiahnuť relatívnu stabilitu meny. Musí sa však urobiť viac," povedal Papademos. V niektorých krajinách fiškálny rozvoj, pretrvávajúce deficity bežných účtov platobných bilancií, rozvoj finančného sektora a rozvoj zamestnanosti neboli uspokojujúce, a budú teda pozorne monitorované.
Na základe pravidiel EÚ a ECB krajiny, ktoré chcú zaviesť euro, musia sa najprv stať členmi Mechanizmu výmenných kurzov (ERM II) Európskej únie, kde sa nastaví centrálna parita k euru, okolo ktorej môže domáca mena oscilovať ±15 percent. "Potom v priebehu dvoch rokoch musí krajina ukázať, ako jej ekonomika konverguje k eurozóne a že mena je stabilná bez nejakých významných napätých situácií," vysvetlil Papademos. Pred niekoľkými mesiacmi totiž prebehla v médiách diskusia o možnej zmene pravidiel pri určení pásma, okolo ktorého môže mena oscilovať, na 2,25 percenta. Liebscher ubezpečil, že 15-percentná hranica sa nebude meniť, ale sústredil svoje komentáre viac na dôležitosť dosiahnutia kvalitatívnej ekonomickej výkonnosti ako na rýchle adoptovanie eura.
Podľa Liebschera je kvalitatívna stránka konvergencie dôležitejšia ako rýchlosť plnenia nominálnych kritérií. "Kvalita je prvoradá, rýchlosť je druhoradá," povedal Liebscher v diskusii o Európskej menovej politike. ECB varovala nové krajiny pred urýchleným vstupom do eurozóny, keďže to môže ich ekonomikám ublížiť. Nové krajiny sú uprostred integračného procesu a procesu dobiehania a rovnovážny výmenný kurz bude vystavený stálym zmenám a šokom. Preto by sa tomu krajiny mali vyhnúť. "Je nevyhnutné, aby krajiny vstúpili do eurozóny. Som mierne optimistický a myslím si, že prvá krajina zavedie euro na konci tejto dekády," povedal Liebscher.
Na základe prieskumu agentúry Reuters väčšina krajín strednej Európy nevstúpi do eurozóny pred rokom 2009, lebo potrebujú čas na zníženie rozpočtových deficitov. Poľsko, Maďarsko a Slovensko vstúpia, podľa prieskumu vykonaného 10 a 12 novembra, do eurozóny v roku 2009. Na rovnakom výsledku sa zhodli analytici aj v auguste. Rozdiel však nastal vo vnímaní Českej republiky, ktorá podľa analytikov vstúpi až v roku 2010.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:57